Sterreschansweg 77, 6522 GL te Nijmegen

Omschrijving

Omschrijving THEEKOEPEL uit 1911, gelegen achter het pand Sterreschansweg 77. De halfopen theekoepel bestaat uit een houten zevenzijdige bovenbouw op een in baksteen uitgevoerd bijna halfcirkelvormig basement. De vlakke, driehoekig beÙindigde, voorgevel van de theekoepel is gedeeltelijk open en heeft een licht getoogde toegang waarboven zich een groot korfboogvormig veelruits bovenlicht bevindt dat met kathedraalglas is gevuld. Aan weerszijden van de toegang bevindt zich een smal veelruits en rond afgesloten zijlicht. De zeven houten gevelzijden bevatten elk ÚÚn of twee achtruits ramen. Het geheel wordt afgesloten door een met zink bekleed schuin aflopend dak. Aan weerszijden van de entree bevindt zich een bakstenen kolommetje met een hardstenen bolbekroning.

THEEKOEPEL, behorende bij VILLA SALATIGA.

- Van architectuurhistorische en typologische waarde als voorbeeld van een grotendeels in hout vormgegeven theekoepel achter een villa. De theekoepel is tevens van waarde vanwege de functionele samenhang met het hoofdgebouw.

- Van stedenbouwkundige en landschappelijke waarde als karakteristiek onderdeel van de stuwwalbebouwing in het noordoostelijke deel van Nijmegen. Vanuit de theekoepel is er vrij zicht op het lager gelegen stroomgebied van de Waal en op de Ooijpolder.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de bebouwing in een gebied met een bijzondere landschappelijke en archeologische waarde. In de tuin zijn nog restanten zichtbaar van de uit de vroege negentiende eeuw daterende kazematten bij het voormalige Fort Sterreschans.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinkoepel

Leeuw, Oscar ; Gelderland