Inleiding

COMPLEX, bestaande uit een grote VILLA (1) met THEEKOEPEL (2), TOEGANGSHEK (3) , een PLANTENKAS met enkele in baksteen uitgevoerde kweekbakken (4) uit 1910-1911, gebouwd door de vooral in Nijmegen werkzame architect OSCAR LEEUW (1866-1944). De villa is sinds 1945 in gebruik als klooster voor de Broeders van Maastricht. Deze lieten in 1950-1951 aan de oostzijde van de villa een kloosteruitbreiding met kapel ontwerpen door architect A.J.N. Boosten uit Maastricht. Deze 'nieuwe' kloostervleugel refereert in detaillering en bouwhoogte duidelijk aan de villa, waardoor de monumentale karakteristiek van het oude villacomplex bewaard is gebleven. Het complex bevindt zich op een archeologisch waardevol terrein waar zich behalve de restanten van een romeinse muur ook nog een drietal kazematten uit ca. 1820 bevinden. Deze kazematten dienden ter verdediging van het in 1820 gebouwde en vanaf 1877 weer geslechte Fort Sterreschans, een verdedigingswerk in de vorm van een achtpuntige ster. De drie kazematten, waarvan er ÚÚn een uitgang in de tuin heeft, bevinden zich onder de in 1950 gebouwde vleugel. Ge'ntegreerd in de kloostertuin bevinden zich tevens nog de restanten van het zogenaamde kruithuis, dat vermoedelijk ook uit de jaren twintig van de vorige eeuw dateert.

De villa aan de noordzijde van de Sterreschansweg werd oorspronkelijk gebouwd voor de familie H.J. H³ffer en heeft een naar IndonesiÙ verwijzende naam, Salatiga. De familie H³ffer woonde en werkte op Java en kwam in 1910 naar Nederland. Architect Leeuw ontwierp het gebouw in een mengstijl waarin elementen van de Um 1800 architectuur, maar ook van de Art Nouveau en de Neo-Renaissance werden opgenomen. Ook in het interieur is deze stijlvermenging nog zichtbaar. Achter het pand bevinden zich het theekoepel en de plantenkas. Aan de straatzijde bevindt zich het toegangshek.

Waardering

VILLA SALATIGA met THEEKOEPEL, TOEGANGSHEK en PLANTENKAS met bakken, ontworpen in 1910-1911 door Oscar Leeuw.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een villacomplex waarbij in het hoofdgebouw op eigenzinnige wijze invloeden van de Um 1800 stijl, de Art Nouveau en de Neo Renaissance zijn verwerkt. De villa is ondanks de functiewijziging goed bewaard gebleven en kenmerkt zich door het risalerende portiek met loggia en de rijke, zorgvuldige detaillering van de gevels. De bewaard gebleven ruimtelijke indeling en de oorspronkelijke interieuronderdelen versterken de monumentale waarde. Het gebouw vormt ÚÚn van de hoogtepunten in het oeuvre van architect Oscar Leeuw. Samen met het huis werden ook het hekwerk, het theekoepel en de plantenkas ontworpen. Gezamenlijk hebben ze een ensemblewaarde.

- Van stedenbouwkundige en landschappelijke waarde als karakteristiek onderdeel van de stuwwalbebouwing in het noordoostelijke deel van Nijmegen. Dit gebied kenmerkt zich door een sterke geaccidenteerdheid en een evenwichtige vermenging van bebouwing en openbaar groen. Vanuit de achtertuin van dit complex is er vrij zicht op het lager gelegen stroomgebied van de Waal en op de Ooijpolder.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van de bebouwing in een gebied met een bijzondere landschappelijke en archeologische waarde. In de tuin zijn nog restanten zichtbaar van de uit de vroege negentiende eeuw daterende kazematten bij het voormalige Fort Sterreschans. De villa is exemplarisch als buitenhuis voor een nieuwe kapitaalkrachtige elite die zich rond deze tijd op karakteristieke plekken in en bij de grotere steden vestigde.