Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523074
Complexnummer: 
523072 - Heilige Barbara
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
20061/35
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
West Maas en Waal
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Dreumel
X-Y coördinaat: 
157983 - 428876

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

De aan de Rooijsestraat gelegen PASTORIE werd in 1922 gebouwd naar een ontwerp van architect J. van Oorschot. Links van de voordeur is een gedenksteen aangebracht met de tekst: 'P.C. / Karsmakers / 1922' De pastorie is rechts van de R.K. kerk gelegen en staat met de kerk in verbinding middels een lange, met zadeldak toegeruste, gesloten galerij in het verlengde van de pleingevel (linkerzijgevel). De siertuin aan de voorzijde wordt afgesloten door een smeedijzeren hek. Rechts bevindt zich de oprit achter een dubbel, smeedijzeren toegangshek. Ter linkerzijde opzij ligt het kerkplein; aan de achterzijde een siertuin.

Omschrijving

De pastorie is samengesteld uit een tweetal volumes: een hoofdvolume op vierkante plattegrond en een lager volume op langgerekte rechthoekige grondslag ter rechterzijde (oostzijde), waarvan de lange zijde haaks op de Rooijsestraat staat. Het hoofdvolume telt twee bouwlagen en een zolder onder een met gesmoorde Tuile-du-Nordpannen gedekt, afgeplat schilddak. Een gemetselde schoorsteen staat in het rechterdakvlak. Het lagere volume wordt aan de voorzijde gedekt door een schilddak, waarin kleine driehoekige dakkapel, het middengedeelte van twee bouwlagen is onder een plat dak gebracht en de achterzijde bezit een zadeldak. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Het trasraam rondom in een afwijkende kleur baksteen wordt afgesloten met een rollaag. Als decoratie zijn in de voor- en linkerzijgevel ter hoogte van de onder- en bovendorpels van de vensters gecementeerde banden aangebracht. De ontlastingsbogen zijn voorzien van gecementeerde sluit- en aanzetstenen.

De VOORGEVEL is asymmetrisch ingedeeld. Op de begane grond, aan de linkerzijde van het hoofdvolume, bevindt zich een driezijdige erker onder plat dak met een geprofileerde bakgoot op klossen. De erker bevat drie T-vormig ingedeelde vensters met een 8-ruits bovenlicht, voorzien van gekleurd glas. rechts van de erker is een overeenkomstig venster aangebracht. De verdieping bevat drie soortgelijke vensters, evenwel met een kleine roedeverdeling onderin de schuiframen. De vensters op de begane grond zijn geplaatst onder een strek met gecementeerde aanzet- en sluitstenen, op de verdieping onder een segmentboogvormige ontlastingsboog met dito detaillering. Het gevelvlak wordt beëindigd door een uitkragende daklijst met siermetselwerk onder een geprofileerde bakgoot, die wordt doorbroken door een ter hoogte van de zolder in overstand gemetselde topgevel met trapvormige bekroning en venstertriplet. Het rechterdeel van de voorgevel wordt gevormd door de projecterende kopgevel van het lagere volume, twee vensterassen breed, met T-vormig ingedeelde schuifvensters met een van roeden voorzien bovenlicht met gekleurd glas. In het dakvlak een dakkapel.

De LINKERZIJGEVEL (westgevel) aan het kerkplein is symmetrisch ingedeeld en drie vensterassen breed. Op de begane grond in het midden bevindt zich de entree, bestaande uit een gewijzigde voordeur met drielicht en een van glas-in-lood voorzien bovenlicht, het geheel omlijst met platstukken en een kroonlijst. Aan weerszijden hiervan bevindt zich een T-vormig ingedeeld venster met roedenverdeeld bovenlicht met gekleurd glas. Op de verdieping bevinden zich drie soortgelijke vensters, evenwel met een kleine roedeverdeling onderin de schuiframen. De vensters op de begane grond zijn geplaatst onder een strek met gecementeerde aanzet- en sluitstenen, op de verdieping onder een segmentboogvormige ontlastingsboog met dito detaillering. Het gevelvlak wordt beëindigd door een uitkragende daklijst met siermetselwerk onder een geprofileerde bakgoot.

De ACHTERGEVEL van het hoofdvolume bevat op de begane grond in het midden een samengesteld deur-/raamkozijn met een dubbele paneeldeur met een van glas-in-lood voorzien bovenlicht. Links daarvan is een deur geplaatst onder een strek. Rechts sluit het tussenlid als verbinding naar de kerk (apart monumentnummer 523073) aan. Dit tussenlid telt één bouwlaag onder een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak. Het metselwerk is uitgevoerd in halfsteensverband. Het achtergevelvlak bevat op de verdieping twee T-vormig ingedeelde vensters met een 8-ruits bovenlicht onder een segmentboogvormige ontlastingsboog met sluit- en aanzetstenen. Links is een groot, licht getoogd 6-ruits venster geplaatst. Het gevelvlak wordt beëindigd door een uitkragende daklijst met siermetselwerk onder een geprofileerde bakgoot. In het dakvlak een dakkapel met twee 4-ruits draairamen. Het lagere volume bevat in het middendeel met twee bouwlagen op de verdieping twee vensters met bovenlicht, voorzien van een roedeverdeling. De vensters zijn geplaatst onder een strek.

De RECHTERZIJGEVEL bevat in het linkerdeel drie T-vormig ingedeelde schuifvensters met een 8-ruits bovenlicht met gekleurd glas. Het gevelvlak wordt beëindigd door een uitkragende daklijst met siermetselwerk onder een geprofileerde bakgoot. Het twee bouwlagen tellende middendeel bevat op de begane grond links een samengesteld raamkozijn; het vensters rechts is voorzien van rolblinden. Op de verdieping zijn twee 6-ruits schuifvensters aangebracht en rechts daarvan een kleiner schuifvenster. de vensters zijn geplaatst onder een strek. Het gevelvlak van het rechterdeel is blind.

Waardering

PASTORIE, rechts van de R.K. kerk gelegen, gebouwd in 1922

- Van architectuur-historische waarde vanwege het bouwtype en de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering.

- Van stedenbouwkundige waarde als markant gelegen pand naast de R.K. kerk.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het R.K. kerkcomplex.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRooijsestraat656621 AKDreumel

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoningPastorie(F)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DreumelA1696

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissanceonbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19221922exactvervaardiging