Inleiding

COMPLEX bestaande uit de R.K. KERK (1), toegewijd aan H.BARBARA, van de architect H. VAN TULDER uit 1868-1869, pastorie van de architect J. VAN OORSCHOT uit 1922 (2) en een H. HARTBEELD uit 1926 (3), ontworpen door de beeldhouwer AUGUST FALISE. De neo-gotische kerk bestaat uit een driebeukig, basilicaal schip en de vierkante, uitspringende toren met de ingangspartij. De kerk is gebouwd in 1868-1869, de onderbouw van de toren stamt uit 1870-1871, de bovenbouw uit 1925-1926. Aan de westzijde werd tegen de eerste travee van de linkerzijbeuk in 1960 een zeshoekige doopkapel gebouwd. De kerk en de toren zijn opgetrokken in baksteen, natuursteen is toegepast voor de cordonlijsten, afzaten en venstertraceringen.

Rechts van de kerk ligt de in baksteen opgetrokken pastorie uit 1922. De pastorie staat met de kerk in verbinding middels een lange, met zadeldak toegeruste, gesloten galerij in het verlengde van de pleingevel (linkerzijgevel). De siertuin voor de pastorie wordt aan de voorzijde afgesloten door een smeedijzeren hek. Rechts van de pastorie bevindt zich de oprit achter een dubbel, smeedijzeren toegangshek. Aan de linkerzijde ligt het kerkplein; aan de achterzijde een siertuin. Op het voorplein voor de kerk staat een bronzen H. Hartbeeld uit 1926, vervaardigd door de gieterij J.P. Etermann, naar een ontwerp van de Wageningse beeldhouwer August Falise. Het beeld is geplaatst op een door een rollaag afgesloten vierkante bakstenen sokkel en voorzien van het opschrift ZIET UW/ KONING.

Waardering

COMPLEX, bestaande uit een R.K.KERK, PASTORIE en HEILIG HARTBEELD, uit de jaren tussen 1868 en 1926.

- De kerk is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype, de bouwstijl en de plaats in het oeuvre van de architect H. van Tulder. De pastorie is van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering. Het Heilig Hartbeeld is van architectuur(kunst)historische waarde als een gaaf bewaard gebleven voorbeeld van in de katholieke traditie staande beeldhouwkunst uit het interbellumen vanwege de plaats in het oeuvre van August Falise.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ongeschonden relatie die de drie complexonderdelen met elkaar hebben en vanwege de bijzondere betekenis van het complex voor het aanzien van het dorp Dreumel.

- Van cultuurhistorische waarde van wege het feit dat het complex verbonden is met de religieuze ontwikkeling van Dreumel in de periode 1850-1940.