Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523075
Complexnummer: 
523072 - Heilige Barbara
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82892/144
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
West Maas en Waal
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Dreumel
X-Y coördinaat: 
157977 - 428857

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Bronzen H. HARTBEELD uit 1926 vervaardigd door de Brusselse gieterij J.P. Etermann naar een ontwerp van de Wageningse beeldhouwer AUGUST FALISE (1875-1936), geplaatst op een bakstenen sokkel en voorzien van het opschrift ZIET UW / KONING uitgevoerd in koperen letters. Het beeld symboliseert het Heilig Hart. De reeds sinds het begin van het Christendom bestaande verering van Heilig Hart van Christus komt tot grote bloei na de visioenen van Margaretha Maria Alacoque in de zeventiende eeuw in Paray-le-Monial. In deze visioenen toont Christus zijn brandende hart, brandend van liefde voor de mensen, brandend van verlangen naar wederliefde. In 1856 kreeg de Heilig Hartverering een eigen feestdag toegewezen en werd in 1899 nog eens gepromoot door paus Leo XIII. Menige parochie voelde dan ook de noodzaak om nabij de kerk een H. Hartbeeld op te richten. De steeds belangrijker wordende H. Hartdevotie wordt ook steeds nauwer verbonden met het huisgezin waaraan het H. Hart wordt toegewijd. In het eerste kwart van de twintigste eeuw wordt het interieur van de katholieke woning dan ook vaak gekenmerkt door een H. Hartbeeld in de woonkamer. In 1928 wordt het H. Hartfeest een feest van de eerste rang. Dit gegeven is mogelijk ook mede de aanleiding geweest tot het plaatsen van dit H. Hartbeeld. Het beeld bevindt zich in de kern van het dorp Dreumel, op het voorplein van de R.K. St. Barbarakerk. Het beeld is georiënteerd op de Rooijsestraat. Oorspronkelijk stond het H. Hartbeeld voor het patronaat 'St. Tarcisius', de huidige zaal "t Centrum".

Omschrijving

Het bronzen H. HARTBEELD is geplaatst op een door een rollaag afgesloten vierkante bakstenen sokkel. Aan de voorzijde (straatzijde) is in koperen letters de tekst ZIET UW / KONING aangebracht.

Het bronzen beeld bestaat uit een halve bol voorzien van een fries met golfmotief en de volgende signaturen : AUG. FALISE 1926 en FONDERIE NAT = BRONZES ANC = FIRME JP ETERMANN ST GILLES BRUXELLES. De op deze bol staande Christus draagt een tot zijn voeten reikend gewaad en houdt zijn armen gespreid. De handen zijn van stigmata voorzien. Ter hoogte van zijn borst bevindt zich een afbeelding van een brandend hart tegen een achtergrond van een kruis als symbool van liefde.

Waardering

Bronzen H. HARTBEELD naar ontwerp van beeldhouwer A. FALISE uit 1926.

- Van architectuur(kunst)historische waarde als een gaaf bewaard gebleven voorbeeld van in de katholieke traditie staande beeldhouwkunst uit het interbellum van de hand van de bekende katholieke Wageningse beeldhouwer A. Falise binnen wiens oeuvre de sculptuur een belangrijke plaats inneemt. Het beeld vormt één van de weinige in brons uitgevoerde H. Hartbeelden van zijn hand.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante, beeldbepalende ligging op het voorplein van de R.K. St. Barbarakerk, een tiental meters voor de ingang van deze kerk die aan de noordzijde van de Rooijsestraat gelegen is.

- Van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de emancipatie van de katholieken in de periode 1900 - 1940. Het beeld vormt een exemplarische uiting van de katholieke H. Hartdevotie die in Nederland met name in de jaren tussen 1875 en 1940 tot grote bloei kwam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaRooijsestraat636621 AKDreumel

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVoorwerpen op pleinen en dergelijkeGedenkteken(D)Gedenkteken(D6)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DreumelA1696

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.onbepaald

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19261926exactvervaardiging