523190 - Boerderijcomplex
Aalten O 617
Bij Misterstraat 85, 7126 CC te Bredevoort

Omschrijving

Op het terrein achter de deel staan TWEE aan elkaar gekoppelde SCHUREN. De LINKERSCHUUR is opgetrokken op een rechthoekig plattegrond over een bouwlaag onder een zadeldak. De nok van de schuur staat haaks op de Misterstraat. Het dak wordt afgesloten door windveren en heeft aan beide zijden een geveltopteken. Het rechter dakschild is bedekt met de rode oud Hollandse pan. Het linkerdakschild heeft een kleine overstek en is bedekt met de gesmoorde Hollandse pan. De bakstenen gevels zijn gepleisterd in kruisverband. De VOORGEVEL heeft ankers, een cordonlijst en in de top vindt zich een vierruits rond raam. Op de begane grond bevindt zich in het midden van de gevel een houten deur met tweeruits bovenlicht. Aan weerszijden hiervan bevindt zich een vierruits schuifraam met tweeruits bovenlicht. De ramen en de deur zijn aan bovenzijde voorzien van een strek. Ter hoogte van de zolder heeft de gevel twee vierruits ramen met een driehoekig, tweeruits bovenlicht dat wordt afgesloten door een keperboog.

De LINKER ZIJGEVEL heeft links in de gevel een korfboogvormig afgesloten deeldeuropening met houten, opgeklampte deeldeuren. De opening heeft aan bovenzijde een korfboog voorzien van aanzet- en sluitstenen. Rechts in de gevel bevinden zich nog twee staande ramen die aan bovenzijde afgesloten worden door een strek.

De ACHTERGEVEL heeft op de begane grond twee getoogd afgesloten ramen die zijn afgedekt met houten luiken. Ter hoogte van de zolderverdieping bevinden zich twee kleinere getoogd afgesloten ramen die eveneens zijn afgedekt door houten luiken. De gevel heeft ankers en in de top een rond, vierruits raam. Over de gehele breedte van de gevel loopt een cordonlijst.

De RECHTER ZIJGEVEL wordt aan het zicht ontnomen doordat hier een andere schuur tegenaan gebouwd is.

De RECHTER SCHUUR is deels vernieuwd (voorzijde) en deels oud. De schuur is opgetrokken op een min of meer rechthoekig plattegrond over één bouwlaag met een kleine uitbouw aan rechterzijde. Het aan achterzijde afgewolfde zadeldak is bedekt met de rode oud Hollandse pan. Het dak wordt aan voorzijde afgesloten door windveren.

De VOORGEVEL heeft links een recht afgesloten opening voorzien van dubbele houten deuren en links een door een latei afgesloten opening voorzien van dubbele houten deuren. De top heeft een verticaal houten beschot.

De LINKER ZIJGEVEL wordt aan het zicht ontnomen doordat hier de andere schuur tegenaan gebouwd is.

De ACHTERGEVEL is vanaf halverwege de gevel tot aan de dakrand voorzien van een houten beschot. In het midden van de gevel bevindt zich een recht afgesloten deeldeur opening voorzien van een dubbele deur. Links hiervan heeft de gevel een zesruits stalraam en een houten deur.

De LINKER ZIJGEVEL heeft rechts een uitbouw onder een doorgetrokken dakschild. In het voorvlak hiervan bevindt zich een negenruits raam. Het linkerdeel van de gevel bevat twee tweeruits ramen.

TWEE aan elkaar gekoppelde SCHUREN gesitueerd achter de boerderij.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van twee gekoppelde schuren op het achtererf van de boerderij.

- Van stedebouwkundige waarde als onderdeel van een complex dat verder nog bestaat uit een hoofdgebouw en een wagenschuur. Het complex is gesitueerd in een historisch gegroeid gebied dat wordt begrensd door de Misterstraat, de Goordiek en de Slingebeek.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het complex als boerderij welke verbonden is met de agrarische en sociaal economische ontwikkeling van Nederland en Aalten in het bijzonder.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)

Kronnie, B. te ; Gelderland