Inleiding

Complex bestaande uit een HERENBOERDERIJ uit 1912 met aangrenzende SCHUUR uit 1906 en op het achter terrein twee aan elkaar gekoppelde SCHUREN en een WAGENSCHUUR. De boerderij is gelegen net buiten de kern van het stadje Bredevoort op de hoek van de Misterstraat met de Goordiek. Achter de boerderij langs loopt de Slingebeek. In tegenstelling tot de meer gangbare verschijningsvorm van de herenboerderij waarbij woning en de deel aan elkaar gekoppeld zijn is bij deze boerderij ervoor gekozen de woning juist los te koppelen van de deel. Hierdoor krijgt de term `herenboerderij' bij deze boerderij een extra betekenis.

De boerderij is gebouwd in opdracht van de heer J.J. te Molder en het werk werd uitgevoerd door de timmerman B. te Kronnie uit Winterswijk.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed en gaaf bewaard gebleven boerderijcomplex bestaande uit een hoofdgebouw met diverse bijgebouwen.

- Van stedebouwkundige waarde vanweg de situering van het gebied dat wordt begrensd door de Misterstraat, de Goordiek en de Slingebeek. Het complex speelt een beeldbepalende rol in het landschap.

- Van Cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het complex als boerderij welke verbonden is met de sociaalhistorische en economische ontwikkeling van Nederland en Aalten in het bijzonder.