523277 - Complex Heideveldweg 17-27
Heerlen B 5108
Heideveldweg 17, 6414 XJ te Heerlen
Heideveldweg 19, 6414 XJ te Heerlen
Heideveldweg 21, 6414 XJ te Heerlen
Heideveldweg 23, 6414 XJ te Heerlen

Inleiding

Vier BEAMBTENWONINGEN, voormalige opzichters- en hoofdopzichterswoningen, gebouwd in 1923 in de stijl van de Traditionalisme in opdracht van de Oranje Nassau mijnen. De vier woningen zijn gelegen in een rij en vormen met een blok van twee beambtenwoningen het complex Heideveldweg. De woningen zijn gesitueerd aan de voet van de steenberg nabij de voormalige locatie van de Oranje Nassau III mijn.

VAN BESCHERMING UITGESLOTEN zijn bij pand nr.17 de rolluiken aan de achterzijde; bij pand nr.19 de houten garage, de rolluiken en de voorzetramen; bij pand nr.21 de serre, de berging (gebouwd omstreeks 1990) en de carport en bij pand nr.23 de rolluiken en de voorzetramen. \t\t\t\t\t

Omschrijving\t

Van het blok BEAMBTENWONINGEN zijn de hoekpanden groter dan de middelste panden. De hoofdzakelijk rechthoekige plattegronden zijn gespiegeld ten opzichte van de woningscheidende wand van de middelste woningen, evenals de indeling van de gevels. De woningen hebben twee bouwlagen onder een zadeldak, dat bij de hoekpanden overloopt in een haaksliggend schilddak. Het dak heeft Hollandse pannen, brede goten en de schoorstenen eindigen met een rand decoratief metselwerk. Pand nr.21 heeft betonpannen. De gevels hebben een plint met rollaag, die onder de vensters risaleert. De voorgevel heeft een plint en optrek in halfsteens verband, de zij- en achtergevels in kruisverband. In de gevels bevinden zich rechthoekige houten vensters en deuren met vensters, met respectievelijk een hardsteen en baksteen dorpel. De vensters hebben horizontale roedeverdeling en een strek. Pand nr.21 heeft kozijnen zonder roedeverdeling en gedeeltelijk bekleed met trespa. De vensters in de voor- en zijgevels hebben in de eerste laag oorspronkelijk luiken en zijn in de tweede laag gelegen boven een houten bloembak. Alleen pand nr.19 heeft luiken, deze dateren van omstreeks 1990.

De VOORGEVELS van de HOEKPANDEN hebben per bouwlaag twee driedelige vensters. Pand nr.17 heeft geen roedeverdeling in de vensters. Op het dak een halfronde dakkapel. De voorgevels van de MIDDENPANDEN hebben een entree met deur met venster gelegen naast een smal venster, beide onder een houten luifel. Naast de entree ligt een driedelig venster en in de tweede laag liggen een drie- en een tweedelig venster. Pand nr.19 heeft in de eerste laag dubbel glas. Op het dak staan rechthoekige dakkapellen, waarvan één dubbele.

De ZIJGEVELS hebben een grote schoorsteen met decoratief metselwerk, gelegen tussen lisenen. Aan weerszijden van de voet van de schoorsteen bevinden zich bloembakken. De schoorsteen verjongt halverwege en splitst zich hierboven in twee delen. De centraal gelegen, iets risalerende entreepartij is symmetrisch van opbouw. Een deur met venster, bereikbaar via twee treden is gelegen tussen twee muurtjes en onder een houten luifel. Aan weerszijden van de entree bevinden zich smalle vensters. Boven de entree bevindt zich één venster, waarboven nog drie, deze zijn gelegen ter plaatse van het trappenhuis. Rechts in de gevel bevindt zich per laag een breed tweedelig venster. Op het dak een centraal gelegen half ronde dakkapel en verder een schoorsteen. De ACHTERGEVELS VAN DE HOEKPANDEN hebben een uitbouw van één laag, ter plaatse van de woonkamer met dubbele tuindeuren gelegen tussen vensters en gedeeltelijk onder een schuin dak met glas. In hetzelfde volume bevinden zich een deur en een tweedelig venster. Naast dit volume is nog een smal venster geplaatst. Pand nr.23 heeft in achtergevel deuren die dateren van omstreeks 1990. In de tweede laag is de uitbouw een balkon met houten balustrade, een deur met venster gelegen tussen twee vensters. Verder nog een driedelig venster. Op het dakvlak staat een driedelige dakkapel. De achtergevels van de MIDDENPANDEN hebben in de eerste laag twee tweedelige vensters. Tegen de gevel staat een L-vormig volume van één laag onder een plat dak met schoorsteen. In de gevels van dit volume zijn drie kleine vensters en een deur geplaatst. Pand nr.19 heeft een kunststof venster in de berging. In de tweede laag van de achtergevels bevinden zich een twee- en een driedelig venster. Op het dak staat een dakkapel met tweedelig venster en op de scheiding van de twee middenpanden nog een dubbele dakkapel op een verspringend dakvlak met nokschoorsteen. Tussen de hoekpanden en de middenpanden staat een TUINMUUR.

De structuur van het INTERIEUR is bij de panden nr.17, 19 en 21 in redelijke mate in tact en bij nr. 23 geheel in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers.

Waardering

De voormalige hoofd- en opzichterswoningen zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling in relatie tot de mijngeschiedenis. De panden werden specifiek voor de beambten van de Limburgse mijnen ontworpen geheel passend binnen de hiervoor geldende hiërarchische structuur. Ensemblewaarde ontlenen de panden aan de situering nabij de steenberg van de voormalige locatie van de Oranje Nassau III mijn.

De panden zijn van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Dienstwoning(K4) Opzichters- en hoofdopzichterswoning

Bouwbureau Oranje Nassau Mijnen ; Limburg