Inleiding

Het complex Heideveldweg bestaat uit een tweetal panden te weten een dubbele hoofdopzichterwoning en vier woningen onder een kap waarvan twee hoofdopzichterswoningen en twee opzichterswoningen. De panden zijn in 1923 gebouwd in de stijl van het Traditionalisme in opdracht van de Oranje Nassau mijnen naar een ontwerp van het Bouwbureau van de mijnen.

De panden zijn gesitueerd langs de oplopende Heideveldweg aan de voet van de steenberg nabij de voormalige lokatie van de Oranje Nassau III-mijn.

Omschrijving

In totaal zes beambtenwoningen te weten opzichters- en hoofdopzichterswoningen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. De panden zijn gebouwd in de stijl van het Traditionalisme.

Waardering

Het complex Heideveldweg is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal economische en typologische ontwikkeling in relatie tot de mijngeschiedenis. Ensemblewaarde ontlenen de panden aan de situering nabij de steenberg van de voormalige lokatie van de Oranje Nassau III mijn.

Het complex is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de cultuurhistorische en typologische zeldzaamheid.