Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523293
Complexnummer
523288 - Lloyd-complex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82986/17
Kadastrale aanduiding
Amsterdam A 6475
Amsterdam A 6474
Oostelijke Handelskade 36 H, 1019 BN te Amsterdam
Oostelijke Handelskade 38 H, 1019 BN te Amsterdam
Oostelijke Handelskade 40 H, 1019 BN te Amsterdam
Oostelijke Handelskade 42 H, 1019 BN te Amsterdam
Oostelijke Handelskade 36 1, 1019 BN te Amsterdam
Oostelijke Handelskade 36 2, 1019 BN te Amsterdam
Oostelijke Handelskade 38 1, 1019 BN te Amsterdam
Oostelijke Handelskade 38 2, 1019 BN te Amsterdam
Oostelijke Handelskade 40 1, 1019 BN te Amsterdam
Oostelijke Handelskade 40 2, 1019 BN te Amsterdam
Oostelijke Handelskade 42 1, 1019 BN te Amsterdam
Oostelijke Handelskade 42 2, 1019 BN te Amsterdam

Omschrijving

Omschrijving

Uit 1917 daterend WOONBLOK (5), onderdeel van het Koninklijke Hollandse Lloyd-complex met in oorsprong twaalf etagewoningen (vierkamerwoningen met keuken en veranda) voor vaste werklieden en conciërge naar ontwerp van E. Breman. Gebouwd op nagenoeg rechthoekig grondplan en met kelder, begane grond, twee verdiepingen onder met rode pannen gedekt zadeldak met een met houten delen afgezette afknotting en drie gemetselde schoorstenen. Aan de voorzijde (N) vier grote dakkapellen met verticaal geleed dubbelvenster en flauw hellende afdekking. Aan de kopse zijden twee kleine dakkapellen. In kruisverband gemetselde gevels met lisenen en spaarvelden en siermetselwerk tussen de vensterpartijen van de verschillende verdiepingen en ter accentuering van de verticale elemeneten. Aan de voorgevel twee rechthoekige en boven de rechte gevelbeëindiging uitstekende risalieten in het midden en nabij de hoeken, waarin gemeenschappelijke entrees en trappenhuizen met smalle drievoudig gekoppelde of enkele vensters. Siermetselwerk en een afsluiting met flauw zadeldak met pannen. Een zes traveeën breed middendeel en een drie traveeën breed zijdeel met eenvoudige vensters met schuiframen. De zijgevels (O en W) hebben een soortgelijke maar ondiepere uitbouw met siermetselwerk. Aan weerszijden hiervan eenvoudige verticaal gelede vensters. De achtergevel heeft op begane grond en de twee verdiepingen per bouwlaag vier veranda's met brede vensterpartijen met bovenlichten en met balcondeur en hek. De veranda's worden van elkaar gescheiden door haaks op het woonblok staand muurwerk. Ter hoogte van de kapverdieping nog een viertal eenvoudige balcons met eenvoudig venster en balcondeur. Rondom de ondiepe voortuin een eenvoudig voetinghek.

Waardering

Uit 1917 daterend woonblok met personeelswoningen naar ontwerp van E. Breman van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van hiërarchisch ingedeelde dienstwoningen uit de vroege twintigste eeuw in een sobere, expressionistisch gedecoreerde baksteen-architectuur; tevens van belang wegens ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het complex Koninklijke Hollandse Lloyd.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523288. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Beambtenwoning Woningen vaste werknemers Kon.Holl.Lloyd

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1917
1917
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Sobere expressionistische baksteenarchitectuur

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Breman, E. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur