Omschrijving

0nleiding In 1915-1923 tot stand gekomen Lloyd-complex, aan de zuidzijde van de Oostelijke Handelskade, gebouwd in opdracht van de Nederlandse rederij 'De Koninklijke Hollandse Lloyd' naar ontwerp van architect E. Breman, in een Duits georiënteerde expressionistische trant. De Lloyd onderhield scheepvaartverbindingen met Zuid-Amerika (tot 1934). In 1937 werd het Lloydhotel bestemd als Huis van bewaring en van tralies voorzien.

Het complex bestaat van west naar oost uit de volgende onderdelen:

1. Kantoorgebouw (met vrijstaande rijwielbergplaats en hek), 1915 (1917);

2. Blok met woningen voor chefs en onderchefs van de Lloyd, 1917;

3.Landverhuizershotel/Lloyd-hotel, 1917-1920;

4. Ontsmettingsgebouw, 1920-1923;

5. Blok met woningen voor vaste werklieden van de Lloyd, 1917;

6. Koffiehuis, 1916.

In oorsprong waren alle bijbehorende voor- en zijhoven voor- en achtertuinen omgeven door expressionistische voetinghekken met tapse, geprofileerde pijlers.

Omschrijving

De verschillend vormgegeven gebouwen van de Koninklijke Hollandse Lloyd zijn alle opgetrokken in baksteen en - behalve het plat afgedekte kantoor - voorzien van pannen zadeldakken. Het voormalige landverhuizershotel neemt een bijzondere plaats in en werd gebouwd als tijdelijke verblijfplaats voor groepen (Oost-Europese) emigranten op weg naar Zuid-Amerika. Aan de oostzijde het latere ontsmettingsgebouw, waarvan alleen nog de oostvleugel resteert. De hoogte, omvang en decoratie verschillen per gebouw, afhankelijk van de oorspronkelijke functie, waarbij het hoge hotel het rijkst is gedetailleerd en het oostelijk woningblok het soberst is uitgevoerd, doch alle met geprofileerde spaarvelden en rechthoekige vensters met bovenlichten.

Waardering

Vroeg-20ste-eeuws complex gebouwen aan de Oostelijke Handelskade, in oorsprong ten dienste van de Koninklijke Hollandse Lloyd van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsook typologische waarde, als kenmerkende herinnering aan de grootschalige scheepvaart-activiteiten rond de Amsterdamse haven uit het tijdperk van de oceaanreuzen. Tevens van sociaal-historische waarde als herinnering aan de massale emigratie van Oost-Europeanen naar Zuid-Amerika en voorts van belang wegens stedenbouwkundige- en ensemblewaarde, en de historisch-functionele relatie van de gebouwen onderling en met de omliggende havengebouwen.