523302 - Complex Gerardus Majella
Amsterdam W 7893
Halmaheirastraat 28, 1094 RL te Amsterdam

Inleiding

Voormalige KINDERBEWAARPLAATS (5) gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stuyt, 1926. Het eenlagig schoolgebouw, in rationalistische trant, ligt tussen de jongens- en meisjesschool, binnen de rooilijnen van het rechthoekige terrein van de R.K enclave rond de kerk.

Omschrijving

Het in grondplan rechthoekige pand heeft één bouwlaag, is opgetrokken in baksteen (kruisverband) en heeft een omlopend schilddak met gesmoorde pannen. De evenwijdig aan de straat gelegen nokas, uitgerust met op de uiteinden zinken pirons, zijn evenals de hoekkepers voorzien van schubvorsten. Het dakoverstek bevat de bakgoot die door gesneden klossen wordt ondersteund. De gevels hebben beneden drie omlopende banden van rode bakstenen metsellagen en worden boven afgesloten door een eveneens omlopend fries van siermetselwerk afgewisseld met kleurige tegels. De voorgevel bevat drie groepen van vensters. Links komen vier draairamen met bovenlicht en een deur voor. De deur rust op een houten dorpel. In het midden bevinden zich vijf identieke ramen en rechts twee ramen en een deurpartij in een portiek, door een betonnen lijst omgeven en met een ijzeren hekwerk te weerszijden. De linker zijgevel is blind uitgevoerd en heeft onderbroken muurwerk.

De rechter zijgevel bevat enkel drie dichtgezette ramen en bezit soortgelijk onderbroken muurwerk als de linker zijgevel.

Interieur In het interieur is de oorspronkelijke indeling nog redelijk gaaf. In de decoratie zijn figuratieve tegels opgenomen, passend bij het oorspronkelijke karakter van een kinderbewaarschool.

Waardering

De voormalige kinderbewaarplaats uit 1926 is van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarden. Voorts vanwege cultuurhistorische waarde als illustratie van maatschappelijke ontwikkelingen binnen het katholicisme, waarbij verschillende onderwijsvoorzieningen rond een kerk geconcentreerd werden. Tevens ensemblewaarde vanwege de architectonische, ruimtelijke en historisch-functionele relatie met de overige complexonderdelen.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school Kinderbewaarplaats

Rationalisme

Stuyt, J. ; Stad Amsterdam