Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523308
Complexnummer
523302 - Complex Gerardus Majella
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82983/199
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amsterdam W 8779
Halmaheirastraat 30, 1094 RL te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Voormalig SCHOOLGEBOUW St. Vincentius (6), gebouwd als onderdeel van het COMPLEX Gerardus Majellakerk door de architect Jan Stuyt, 1926. Het schoolgebouw, een U.L.O. voor jongens in rationalistische trant, ligt op de hoek van de Halmaheirastraat en de Batjanstraat binnen de rooilijnen van het rechthoekige terrein van de R.K enclave rond de kerk.

Omschrijving

Het langwerpige pand, dat evenwijdig aan de straat is gelegen, telt drie bouwlagen onder een omlopend schilddak met in de dakschilden een driehoekige dakkapel (met raampjes met meerroedige verdeling) en op de uiteinde van de nokas een schoorsteen. De (moderne) bakgoot is in het dakoverstek opgenomen dat aan de onderzijde middels latwerk decoratief is ingedeeld. De gevels zijn in baksteen (kruisverband) opgetrokken en ter hoogte van de plint voorzien van twee omlopende sierbanden van rode baksteen. Een kleurrijk omlopend fries van siermetselwerk van een dubbel zig-zagmotief sluit de gevels af. De vensters worden allen door een betonnen rand omlijst en rusten op hardstenen lekdorpels.

De voorgevel (Batjanstraat) bezit drie vensterassen van drie gekoppelde stolpramen met gedeeld bovenlicht. De vensters in de derde bouwlaag onderbreken het fries.

De rechter zijgevel (Halmaheirastraat) is blind uitgevoerd behoudens een portiek en een venster per verdieping rechts in de gevel. Ter hoogte van de verdiepingsvloeren bevindt zich beneden een gevelsteen met: 'ST. VINCENTIUS / U.L.O. SCHOOL' en boven in een ruitvormige steen: 'A / MCMXXVI / D' (1926).

De linker zijgevel is geheel blind uitgevoerd.

Waardering

Het voormalig schoolgebouw St. Vincentius uit 1926 is van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarden. Voorts vanwege cultuurhistorische aarde als illustratie van maatschappelijke ontwikkelingen binnen het katholicisme, waarbij verschillende onderwijsvoorzieningen rond een kerk geconcentreerd werden. Tevens ensemblewaarde vanwege de architectonische, ruimtelijke en historisch- functionele relatie met de overige complexonderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523302. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Katholieke school U.L.O. voor jongens

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1926
1926
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Rationalisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Stuyt, J. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur