Bij J.R. Krepellaan 6, 7382 BM te Klarenbeek

Omschrijving

De ORANJERIE/KOETSHUIS (2) bevindt zich aan de noordoostzijde van het hoofdobject huize Klarenbeek. Het koetshuis met oranjerie zijn twee tegen elkaar geplaatste bouwvolumes met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Het koetshuis is iets lager dan de oranjerie. De gevels van het koetshuis zijn opgetrokken in schoon metselwerk in kruisverband, de oranjerie is voorzien van gepleisterde gevels en een gietijzeren bakgoot. In de zuidgevel van het koetshuis bevinden zich twee dubbele deuren, in de zuidgevel van de oranjerie een reeks vensters.

De VOORGEVEL (zuidoostgevel) bestaat uit de zuidoostgevel van het koetshuis links, en de gevel van de oranjerie rechts. In de gevel van het koetshuis bevinden zich twee dubbele korfboogvormige deuren met glasindeling. Uiterst rechts bevindt zich een rondboog venster met kruisvormige roedenverdeling. De gevel wordt afgesloten door een lob-vormige dakrand en achterliggend dakschild. In de gevel van de oranjerie bevindt zich links een enkele geklampte deur met enkelruits bovenlicht, gevolgd door vier identieke vensters.

De LINKERZIJGEVEL (zuidwestgevel) eindigt in een topgevel met eenvoudige windveren. Centraal op de begane grond bevindt zich een geklampte deur met halfrond bovenlicht afgesloten door een rondboog. Links en rechts van deur bevindt zich een rondboogvenster met roedenverdeling. In de geveltop bevindt zich een rosetvenster omsloten door een één steens strek.

De ACHTERGEVEL (noordwestgevel) bestaat uit de achtergevel van de oranjerie die deels grenst aan het kantoorgebouw en de blinde achtergevel van het koetshuis.

De RECHTERZIJGEVEL (noordoostgevel) bestaat uit de gepleisterde topgevel en een gevel van een aanbouw met plat dak. In de topgevel bevindt zich een deuropening met in de gevel van de aanbouw twee rondboogvensters met ijzeren roedenverdeling. De topgevel eindigt in een gepleisterde tuit.

Het INTERIEUR is grotendeel in oorspronkelijke staat behouden gebleven.

ORANJERIE/ KOETSHUIS (2) gelegen aan de noordoostzijde van huize Klarenbeek.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een oranjerie/koetshuis als onderdeel van het complex bestaande uit een vroeg voorbeeld van een landhuis met bijbehorende fabrieksgebouwen grotendeels daterend uit het einde van de negentiende eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de oranjerie/koetshuis met de andere onderdelen van het complex `Klarenbeek' in het bijzonder met Huize Klarenbeek.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een oranjerie/koetshuis als onderdeel van het complex `Klarenbeek' ontstaan als koperslagerij, dat zich heeft ontwikkeld tot sigarenkistenfabriek aan het einde van de negentiende eeuw in opdracht van de familie Krepel.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Orangerie