J.R. Krepellaan 3, 7382 BM te Klarenbeek

Omschrijving

FABRIEKSHAL met WONING (6) met rechthoekige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen afgesloten door twee parallelle zadeldaken gedekt met gesmoorde Hollandse pannen met tegen de zuidwestgevel een WONING met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag en een zolder afgesloten door een zadeldak gedekt met gesmoorde oud Hollandse pannen. De gevels van de fabriekshal met gepleisterde plint zijn opgetrokken in roodbruine baksteen, aan de bovenzijde afgesloten door een bakgoot op klossen. In de gevels bevinden zich grotendeels regelmatig verdeelde segmentboogvormige fabrieksramen met ijzeren roedenverdeling.

Uiterst links en rechts op de begane grond in de VOORGEVEL (zuidoostgevel) van de fabriekshal bevindt zich een dubbele deur met meerruits segmentboogvormig bovenlicht afgesloten door een strek. Tussen de deuren bevinden zich vier maal twee segmentboogvormige ramen met ijzeren roedenverdeling (4x3)+2. Op de scheiding van de begane grond en de verdieping bevindt zich een cordonlijst. Grenzend met de onderdorpel aan de cordonlijst bevinden zich op de verdieping zes segmentboogvormige ramen met roedenverdeling (3x3)+1. De gevel wordt afgesloten door een bakgoot op klossen. Links van de gevel van de fabriekshal bevindt zich de terug gelegen zuidoostgevel van de woning. In de gevel met gepleisterde plint bevinden zich drie T-vensters en een paneeldeur met bovenlicht. Alleen het vensters uiterst links wordt aan weerszijden geflankeerd door luiken. Alle muuropeningen worden afgesloten door een segmentboog.

De LINKERZIJGEVEL (zuidwestgevel) bestaat uit twee tuitgevels met achterliggend zadeldak. Tegen de linker tuitgevel bevindt zich de woning. In de symmetrische gevel van de woning bevindt zich een paneeldeur met bovenlicht aan weerszijden geflankeerd door T-vensters. In de geveltop bevinden zich twee gekoppelde ramen afgesloten door een rondboog met een boogtrommel gevuld met siermetselwerk. In de geveltop bevinden zich vlechtingen onder eenvoudig geprofileerde windveren. In de rechter tuitgevel bevindt zich op de begane grond twee segmentboogvormige vensters met roedenverdeling (4x3)+2, met op de verdieping twee vensters met roedenverdeling (3x3)+1. In de geveltop bevindt zich een rondvenster met diagonalen roedenverdeling. De ACHTERGEVEL (noordwestgevel) van de fabriekshal is grotendeels een blinde gevel. In de noordwestgevel van de woning bevindt zich uiterts links een kleiner stolpraam met bovenlicht met rechts twee identieke T-vensters met bovenlicht aan weerszijden geflankeerd door luiken. In het dakschild bevindt zich een bakstenen schoorsteenschacht.

Tegen de RECHTERZIJGEVEL (noordoostgevel) bevindt zich een niet oorspronkelijke aanbouw.

Het INTERIEUR is nog in oorspronkelijke staat behouden gebleven met onder meer het drijfriemensysteem dat aanwezig is, maar buiten gebruik.

Waardering

FABRIEKSHAL met WONING (6) gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw ten behoeve van de sigarenkistenfabriek.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een fabriekshal met woning als onderdeel van een fabriekscomplex daterend uit het einde van de negentiende eeuw.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de fabriekshal met woning met de andere onderdelen van het complex `Klarenbeek'.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een fabriekshal met woning als typologisch voorbeeld van een fabriekscomplex ontstaan als koperslagerij, vervangen door een sigarenkistenfabriek in opdracht van de familie Krepel.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabriekshal
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis