Boxbergerweg 2, 8121 PT te Olst

Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Zorgvliet).

Huis Zorgvliet stamt in zijn huidige gedaante uit de jaren '70 of '80 van de 19de eeuw. Aan het tegenwoordige pand ligt mogelijk een ouder pand ten grondslag. Het rood bakstenen gebouw in eclectische stijl is samengesteld uit drie, bouwvolumes van verschillende hoogte en afmeting. De detaillering van de verschillende bouwvolumes is op elkaar afgestemd: rondom een hoge natuurstenen plint, wit geschilderde speklagen ter hoogte van de tussendorpels van de vensters, een geprofileerde waterlijst tussen begane grond en eerste verdieping, boven vensters en deuren wit geschilderde segmentboogvormige ontlastingsbogen met rustica-effect en aanzet- en sluitstenen in de vorm van diamantknoppen. De daken zijn gedekt met leien. Het blokvormige hoofdvolume bestaat uit twee bouwlagen en een zolder onder een omlopend schilddak. Linksvoor (noordwest) bevindt zich een overhoeks geplaatste toren op vierkante grondslag bestaande uit drie bouwlagen onder een tentdak. Linksachter (noordoost) bevindt zich tussen de linker zijgevel van het hoofdvolume en de achterzijde van de toren een aanbouw bestaande uit één bouwlaag onder een plat dak (zonder leien). Ten zuiden en ten oosten van het huis aansluitend aan de gevels een verhoogd aangelegd terras. Tot omstreeks de jaren '50 van de 20ste eeuw sloot op de zuidelijke zijgevel een houten serre/veranda aan. De voorzijde van het pand is voorzien van een (thans) excentrisch geplaatste middenrisaliet welke wordt afgesloten met een trapgevel. Op de begane grond is de middenpartij driezijdig uitgebouwd ten behoeve van een ingangspartij, bereikbaar via een natuurstenen trap van drie treden en bestaande uit een dubbele openslaande deur met bovenlicht. Boven deze driezijdige uitbouw een balkon, dat vanaf de verdieping bereikbaar is door een dubbele openslaande deur met bovenlicht (glas met kleine roedenverdeling). Ter hoogte van het dak een meerruitsvenster. Links van de middenpartij, alsmede links en rechts van de voordeur, T-vensters; rechts van de middenpartij brede gekoppelde vensters in een wit geschilderde omlijsting. De rechter zijgevel (zuid) is omstreeks de jaren '50 van de 20ste eeuw op de begane grond voorzien van een driezijdig uitgebouwde erker met grote glaspartijen. Deze ingreep heeft de oorspronkelijke vormgeving van het gebouw in belangrijke mate aangetast en is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Op de verdieping twee T-vensters in wit geschilderde omlijsting. Op het dak een kapel met getrapte bekroning en een meerruitsvenster. Aan de achterzijde op de begane grond twee toegangsdeuren; links een dubbele openslaande deur met bovenlicht welke uitkomt op het verhoogde terras en rechts een opgeklampte deur vooraf gegaan door een gemetselde stoep van vijf treden welke toegang geeft tot de bijkeuken; links van de terrasdeuren een dichtgemetselde vensternis; tussen deze nis en de bijkeukendeur het keukenvenster, een driestrooks venster met bovenlicht en dubbele openslaande ramen. Op de verdieping vier T-vensters. In het dakschild rechts twee dakvensters. De linkerzijgevel wordt op het niveau van de begane grond gevormd door de meerhoekige lage aanbouw waarin twee T-vensters. Op de verdieping bevinden zich in de gevel van het hoofdvolume een dichtgemetseld venster en een T-venster. De toren is op de begane grond en eerste verdieping voorzien van T-vensters en op de tweede verdieping van een gekoppeld venster bestaande uit twee hoge, smalle, flauw getoogde kleine ramen onder een wit geschilderde decoratieve streklaag. De vensters op de verdiepingen liggen in een verdiept veld.

Omstreeks de jaren '50 van de 20ste eeuw hebben er zowel in- als extern enkele vrij ingrijpende veranderingen plaats gevonden. Aan de buitenzijde verdwenen onder meer luiken, een deel van de pinakels en de serre/veranda aan de zuidzijde van het huis. Intern werd op de begane grond in het zuidelijke deel van het huis de ensuite-verbinding tussen voor- en achterkamer doorgebroken, werden de plafonds vernieuwd en werd bovengenoemde erker van grote glaspartijen voorzien om een beter uitzicht op de vijver te hebben. De plattegrond en indeling van de rest van het pand zijn vrij gaaf bewaard gebleven.

HOOFDGEBOUW (Zorgvliet) is van algemeen belang:

- vanwege de architectonische vormgeving;