Omschrijving van het complex:

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats met HOOFDGEBOUW (1), TUIN- EN PARKAANLEG (2), SOKKEL met ZONNEWIJZER (3), BRUG (4), ENSEMBLE van BOERDERIJ met SCHUUR (5).

Ten zuiden van het dorp Olst ligt, grenzend aan de gemeente Diepenveen, de 19de- eeuwse buitenplaats Zorgvliet. Het langgerekte perceel strekt zich uit tussen de Boxbergerweg (west) en een voormalige spoorlijn (oost). De parkaanleg concentreert zich rond het hoofdgebouw, dat zich in het zuidwestelijk deel van het terrein bevindt. De noordelijke strook, alsmede het zuidoostelijke deel van het terrein zijn in gebruik als landbouwgrond. Een fraaie 19de- eeuwse boerderij met schuur en een 20ste-eeuwse landbouwerswoning maken deel uit van het complex. Op de oudste topografische kaart (± 1850) is ter plaatse van het tegenwoordige hoofdgebouw reeds een drietal gebouwen aanwezig. Het is echter niet waarschijnlijk dat de huidige eclectische vormgeving van het huis vòòr ca. 1870 tot stand is gekomen. Een gedenksteen aan de voet van het torentje van het huis vermeldt het jaartal 1883. Op grond van deze informatie zou het huidige pand tussen ca. 1870 en 1883 tot stand moeten zijn gekomen op (ongeveer) dezelfde plaats als een oudere voorganger. Mogelijk werd (een deel van) de reeds aanwezige bebouwing verbouwd en uitgebreid tot het tegenwoordige huis. Het huis ligt centraal in een landschapspark dat vermoedelijk deels ouder is dan het hoofdgebouw in zijn huidige gedaante. De karakteristieke landschappelijke vijver in het zuidelijke deel van de aanleg was omstreeks 1850 (Top. Kaart) reeds aanwezig. De voorzijde van het huis is op de Boxbergerweg geprojecteerd. Vanaf deze weg loopt een lange rechte eikenlaan naar een rond, met grint gedekt voorplein met een centraal grasperk waarop in het midden een hardstenen sokkel met Lodewijk XIV-detaillering is geplaatst. Op de sokkel staat een zonnewijzer. De oprijlaan is van oorsprong een doorgaand pad, dat voorbij het huis in onverharde vorm zijn weg oostwaarts vervolgt, langs de boerderij en de landbouwerswoning tot aan de oostelijke grens van het terrein. De landschappelijke tuin- en parkaanleg rond het huis wordt gekenmerkt door open en gesloten partijen. Ten zuiden van het huis een verdiept aangelegde vijver in landschappelijke stijl, aan drie zijden omsloten door parkbos. Rond de vijver slingerpaden, waarvandaan mooie doorzichten op het huis en over de vijver. Achter het huis een moestuin met koude bakken en een boomgaard, omsloten door een oude beukenhaag.

Voor de bescherming van ondergeschikt belang zijn:

- De tuinmanswoning achter het hoofdgebouw, daterend uit de jaren '50 van de 20ste eeuw;

- De oostelijk gelegen landbouwerswoning, daterend uit de 20ste eeuw.

Waardering

De HISTORISCHE BUITENPLAATS ZORGVLIET is van algemeen cultuur-, architectuur- en tuinhistorische waarde:

- vanwege de eclectische vormgeving van het hoofdgebouw;

- vanwege de tuin- en parkaanleg in landschappelijke stijl, welke in fasen tot stand is gekomen;