Boxbergerweg 8, 8121 PT te Olst

Omschrijving onderdeel 5: ENSEMBLE van BOERDERIJ met SCHUUR.

Ten noordoosten van het hoofdgebouw ligt een fraai 19de-eeuws ensemble van een boerderij met schuur. De voorzijde (west) van de dwarshuisboerderij wordt gevormd door een wit gepleisterd woonhuis, voorzien van empirevensters (deels met luiken), onder een schilddak van gesmoorde Hollandse pannen. Achter het voorhuis (oost) een rietgedekte, uit rode baksteen opgetrokken bedrijfsruimte, waarvan de gevels voorzien zijn van staldeuren en -vensters en waarvan de symmetrische eindgevel bovendien een centrale dubbele inrijdeur heeft, geflankeerd door ronde vensters met kruisvormige roedenverdeling. Op enkele passen ten zuiden van de boerderij een rood bakstenen schuur op rechthoekige grondslag onder een afgewolfd zadeldak gedekt met rode Hollandse pannen. In de westelijke eindgevel centraal een rond venster met kruisvormige roedenverdeling, links daarvan een toegangsdeur; in de oostelijke eindgevel een dubbele inrijdeur geflankeerd door stalramen; in de zijgevels staldeuren en -vensters.

Het ENSEMBLE van BOERDERIJ en SCHUUR is van algemeen belang:

- vanwege de gaaf bewaarde, decoratieve vormgeving;