Kerkwijk P 197
Delkant 3, 5311 CJ te Gameren

Omschrijving

Omschrijving onderdeel A Het VOORHUIS van deze boerderij is gebouwd op een nagenoeg vierkant grondplan en telt twee bouwlagen - waarvan de tweede bouwlaag niet een volledige verdiepingshoogte heeft - en een zolder. Het afgeknotte tentdak is gedekt met gesmoorde oudhollandse pannen. Drie gemetselde schoorstenen staan op de nok. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Langs voor- en zijgevels loopt een gepleisterde plint. De verdiepingen worden gemarkeerd door een rondomlopende hardstenen cordonlijst. De gevels worden beëindigd met een kroonlijst en fries.

De VOORGEVEL is symmetrisch ingedeeld, vijf vensterassen breed en bevat een uitgemetselde middenrisaliet en uitgemetselde hoekpilasters. In de middenrisaliet is op de begane grond de entreepartij geplaatst, bestaande uit een houten deur met een ongedeeld bovenlicht. Het geheel is gevat in een houten omlijsting en afgesloten met een kroonlijst. De entree is bereikbaar via een enkele bordestrap. Ter weerszijden bevinden zich, vlak boven het maaiveld een kelderopening voorzien van een diefijzer en, op de begane grond, twee 6-ruits schuifvensters voorzien van houten luiken. De verdieping heeft in de middenrisaliet een blindvenster, ter weerszijden zijn twee 2-ruits vensters aangebracht. Alle vensters zijn geplaatst onder een strek. De LINKER ZIJGEVEL is symmetrisch ingedeeld en drie vensterassen breed. Het gevelvlak wordt geflankeerd door hoekpilasters. In de middenas is op de begane grond een entree geplaatst, bestaande uit een houten deur met een 2-ruits bovenlicht. De entree is bereikbaar via enkele stoeptreden. Ter weerszijden bevindt zich een 6-ruits schuifvenster, voorzien van houten luiken. Op de verdieping zijn drie 2-ruits vensters aangebracht. Deur en vensters zijn geplaatst onder een strek. Het gevelvlak wordt beëindigd met een kroonlijst en fries. In het dakvlak bevindt zich een kantelbaar dakraam. Geheel links sluit een muur aan, die in hoogte verloopt en wordt afgesloten met een rollaag. In het muurvlak is een houten luik aangebracht. De RECHTER ZIJGEVEL is symmetrisch ingedeeld en twee vensterassen breed. Het gevelvlak wordt geflankeerd door hoekpilasters. Op de begane grond zijn twee 6-ruits schuifvensters aangebracht, voorzien van luiken. De verdieping bevat twee 2-ruits vensters. De vensters zijn geplaatst onder een strek.

Het TUSSENLID is vanaf de openbare weg nauwelijks zichtbaar.

De SCHUUR achter het woonhuis is gebouwd op een rechthoekig grondplan, waarvan de lange zijde evenwijdig loopt aan de Delkant. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Er is geen plint. Het zadeldak met schilden is gedekt met gesmoorde Muldenpannen. De VOORGEVEL bevat ter linkerzijde van het voorhuis een grote opening. Het gevelvlak rechts daarvan is tot halve hoogte gepleisterd. Daarboven bevindt zich een segmentboogvormig 6-ruits stalraam onder een rollaag. Het voorgevelvlak ter rechterzijde van het voorhuis is tot driekwart hoogte gepleisterd en bevat een segmentboogvormig venster, voorzien van een roedeverdeling. De LINKER ZIJGEVEL is symmetrisch ingedeeld. In het midden is een segmentboogvormig 16-ruits stalraam geplaatst onder een rollaag. Ter weerszijden bevindt zich een halfcirkelvormig stalraam, voorzien van een roedeverdeling. In de ACHTERGEVEL zijn enkele segmentboogvormige 16-ruits stalramen geplaatst. Het metselwerk van de RECHTER ZIJGEVEL is voor een deel ingeboet. Het gevelvlak bevat op de begane grond geheel rechts een rondboogvormige houten deur. Links van de deur bevinden zich drie stalramen: twee halfcirkelvormige ramen, voorzien van een roedeverdeling, en een segmentboogvormig stalraam met roedeverdeling. Dit venster is gewijzigd. In het metselwerk is de ontlastingsboog van het oorspronkelijke stalraam nog duidelijk zichtbaar. De verdieping bevat een segmentboogvormig, dubbel houten luik.

Waardering BOERDERIJ (complexonderdeel A)

-Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een boerderij uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Het pand valt op door de hoofdvorm van blokvormig voorhuis en dwarsgeplaatste schuur en voorts vanwege de eenvoudige maar verzorgde geveldetaillering van het voorhuis van het pand.

-Van stedenbouwkundige waarde als hoofdonderdeel van het complex dat een karakteristiek onderdeel is van de dorpskern van Gameren, waarvan het oude karakter zich rond de Del enigszins heeft weten te handhaven.

-Van cultuurhistorische waarde als hoofdonderdeel van het complex dat verbonden is met een agrarische en landschappelijke ontwikkeling. De boerderij is een voorbeeld van een aanzienlijke boerenbehuizing in de tweede helft van de negentiende eeuw. De ligging op de terp houdt verband met het overstromingsgevaar dat dit gebied kenmerkt