Omschrijving

Inleiding Agrarisch complex `Den Hoek' bestaande uit een BOERDERIJ met schuur uit omstreeks 1861 en een HOOIBERG. De boerderij is gelegen op een terp in de huidige dorpskom van Gameren, aan de westzijde van de Delkant op de hoek met de Ridderstraat. Rondom het restant van de Del heeft het oude karakter van het dorp zich enigszins weten te handhaven en bevinden zich nog steeds enkele boerderijen.

Complexomschrijving

Het beschermde complex bestaat uit de BOERDERIJ (complexonderdeel A) uit omstreeks 1861 bestaande uit blokvormig voorhuis, tussenlid en dwarsgeplaatst achterhuis en voorts een vrijstaande vierroedige HOOIBERG (complexonderdeel B). De voorgevel van de boerderij is gericht naar de Delkant. De hooiberg staat op het achtererf schuin achter de dwarsgeplaatste schuur en is vermoedelijk in dezelfde tijd gebouwd.

Complexwaardering

Agrarisch complex `Den Hoek' met hoofdgebouw uit omstreeks 1861

-Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een boerderijcomplex uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Het complex valt op vanwege de fraaie hoofdvorm van de boerderij die in samenhang met de hooiberg grote ensemblewaarden bezit.

-Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van de dorpskern van Gameren, waarvan het oude karakter zich rond de Del enigszins heeft weten te handhaven. Vanwege de markante ligging op een terp op de hoek van twee straten speelt de boerderij een belangrijke beeldbepalende rol.

-Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming van het complex die verbonden is met een agrarische en landschappelijke ontwikkeling. De boerderij is een voorbeeld van een aanzienlijke boerenbehuizing in de tweede helft van de negentiende eeuw. De ligging op de terp houdt verband met het overstromingsgevaar dat dit gebied kenmerkt.