Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523382
Complexnummer
523380 - Den Hoek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82956/62
Kadastrale aanduiding
Kerkwijk P 197
Bij Delkant 3, 5311 CJ te Gameren

Omschrijving

Omschrijving onderdeel B De vierroedige HOOIBERG is gebouwd op een vierkant grondplan en heeft vier roeden. De onderbouw is opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband, en op de hoeken verzwaard. De bovenbouw is open. Het tentdak is gedekt met golfplaten. De VOORGEVEL, aan de zijde van de Delkant, bevat in het midden een houten deur en rechts een halfcirkelvormig stalraam. In de LINKER ZIJGEVEL, aan de zijde van de Ridderstraat, is links uit het midden, over de gehele hoogte, een dubbele houten deur geplaatst met rechts daarvan een halfcirkelvormig stalraam. De ACHTERGEVEL bevat in het midden een halfcirkelvormig stalraam. De RECHTER ZIJGEVEL is niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

Waardering

Vierroedige HOOIBERG (complexonderdeel B) vermoedelijk uit omstreeks 1861

-Van architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een hooiberg op een boerenerf. De hooiberg is van het vierroedige type en is gaaf bewaard gebleven. Het bouwwerk bezit hoge ensemblewaarden in samenhang met het hoofdgebouw van het complex.

-Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het complex dat een karakteristiek onderdeel is van de dorpskern van Gameren, waarvan het oude karakter zich rond de Del enigszins heeft weten te handhaven.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex dat verbonden is met een agrarische en landschappelijke ontwikkeling. De ligging op de terp houdt verband met het overstromingsgevaar dat dit gebied kenmerkt.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523380. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Hooiberg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1861
1861
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing