Otterlo I 117
Delenseweg 8, 7352 TB te Hoenderloo

Woonhuis onderdeel 1

Omschrijving

WOONHUIS (1) met rechthoekige plattegrond bestaande uit één bouwlaag en een zolder, voorzien van een met riet gedekt, afgewolfd zadeldak van ongelijke goothoogten. De muren zijn opgetrokken in bruingele baksteen in Noords metselverband. Op de met gesmoorde nokvorsten gedekte nok bevindt zich een vierkante bakstenen schoorsteenschacht. In beide dakschilden bevindt zich een oorspronkelijke dakkapel. Het huis heeft aan de rechterzijde een aanbouw onder een doorgetrokken dakschild.

De symmetrische VOORGEVEL (zuidgevel) bestaat uit drie traveeën met in het midden de ingangspartij met bakstenen bordes en aan weerszijden een identiek venster. De ingangspartij (zgn "melkmeisje") bestaat uit een houten geklampte deur met zijlichten voorzien van één luik. De deur heeft een stervormige deurklopper. De vensters aan weerszijden van de ingangspartij bestaan uit twee gekoppelde, naar binnenslaande zes-ruits ramen met dubbele luiken. Centraal boven de ingangspartij bevindt zich een rietgedekte dakkapel met twee gekoppelde, naar buitenslaande twee-ruits draairamen met smeedijzeren gehengen.

Links op de begane grond in de LINKERZIJGEVEL (westgevel) bevindt zich een zes-ruits draairaam aan weerszijden geflankeerd door een smal luik. Rechts bevindt zich een venster als in de voorgevel. Op de verdieping bevindt zich onder het wolfeind een stolpraam bestaande uit twee naar buitenslaande vier-ruits draairamen. De ACHTERGEVEL (noordgevel) is te verdelen in drie traveeën. De linkertravee bestaat uit de aanbouw onder het doorgetrokken dakschild met onder de daklijn een venster. De middentravee bestaat uit een inpandig portiek onder het doorgetrokken dakschild. Links bevindt zich een deur met glasindeling in een smal risalerend geveldeel. Rechts in de middentravee bevindt zich een deur met glasindeling met aan de rechterzijde gekoppeld twee gekoppelde vier-ruits naar buitenslaande draairamen. In de rechtertravee onder het doorgetrokken dakschild bevindt zich onder de niet oorspronkelijke mastgoot een venster als in de voorgevel. De middentravee ligt terug ten opzichte van de linker- en rechtertravee met in de zijgevels een houten geklampte deur en een deur met glasindeling. In de as van de middentravee bevindt zich in het dakschild een oorspronkelijke dakkapel ter breedte van deze travee bestaande uit vijf gekoppelde naar buitenslaande twee-ruits draairamen onder een rieten dak.

Op de begane grond in de RECHTERZIJGEVEL (oostgevel) bevinden zich twee vensters als in de voorgevel met uiterst rechts een zes-ruits naar binnenslaand draairaam aan weerszijden geflankeerd door een smal luik. Op de verdieping onder het wolfeind bevinden zich drie gekoppelde naar buitenslaande vier-ruits draairamen. Ter hoogte van de verdiepingsvloer bevinden zich twee smeedijzeren ankers met daartussen een natuurstenen gevelsteen. Binnen het gefrijnde kader van de gevelsteen bevindt zich in relief de afbeelding van een vogel (een roek) geplaatst in een omgeving van klimopbladeren. Onder de afbeelding bevindt zich in relief de naam `DE ROEK'. Alle vensters worden aan de boven- en onderzijde afgesloten een rollaag. De vensterluiken in het gehele huis bestaand uit opgeklampte delen met onder de bovenste gehengen een ruitvormig uitsparing.

Het INTERIEUR bevindt zich grotendeels in oorspronkelijke staat met onder meer houten geklampte deuren met decoratieve, smeedijzeren scharnieren, balkenplafonds, vellingen, sluitingen en omlijstingen van deuren en ramen.

Waardering

WOONHUIS in Gooise landhuisstijl gebouwd in 1930 in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers te Barel-Ginneken waarschijnlijk een ontwerp uit 1920 van A.J. KROPHOLLER gemaakt voor de afdeling gebouwen van Wm H. Müller & Co in Den Haag.

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een woonhuis in Gooise landhuisstijl met een gaaf in- en exterieur waarschijnlijk naar ontwerp van de landelijk bekende architect A.J. KROPHOLLER.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het woonhuis met de andere onderdelen van het complex `De Roek' gelegen op het landgoed De Hoge Veluwe omsloten door een tuinaanleg in Nieuwe architectonische tuinstijl met een belangrijke zichtas vanuit het woonhuis richting Deelense Zand.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een woonhuis als onderdeel van het complex `De Roek' gebouwd 1930 als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe waarschijnlijk ontworpen in opdracht van de familie Kröller-Müller, later uitgevoerd in opdracht van mevrouw A.M. Cladder-Kramers uit Barel-Ginneken.

ontwerp dateert uit 1920

Kropholler, A.J. ; Gelderland