Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523554
Complexnummer
527121 - Dienstwoningen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82934/127
Kadastrale aanduiding
Otterlo I 54
Apeldoornseweg 230, 6731 SC te Otterlo

Omschrijving

Omschrijving

De DIENSTWONING Apeldoornseweg 230, die identiek is aan de naburige woning Apeldoornseweg 228, is opgetrokken op een vierkante plattegrond en telt één bouwlaag onder een met riet gedekt tentdak met houten overstek en met een gemetselde schoorsteen in de nok. In het voorschild en in het achterschild bevindt zich een brede dakkapel met drie naar binnenslaande ramen. De gevels zijn opgebouwd in een witgeschilderd raamwerk met vulling van gepotdekselde houten delen op een gemetselde plint. De in de gevels toegepaste ramen hebben een horizontale roedeverdeling. Alle vensters hebben luiken, behalve de dakkapellen. De kozijnen zijn thans geelgeschilderd, de ramen wit en het houtwerk van deuren en luiken is zwart. De VOORGEVEL bestaat uit een deur met grote ruit in bovenste helft, geflankeerd door gekoppelde drieruits ramen. De RECHTER ZIJGEVEL heeft alleen in het midden twee drieruits gekoppelde ramen. De ACHTERGEVEL heeft een samengesteld kozijn met een deur in het midden onder een liggend bovenlicht, en aan weerszijden twee tweeruits ramen. Deze ramen hebben geen luiken. De LINKER ZIJGEVEL heeft in het midden een deur met een smal drieruits linkerzijlicht, beide gevat onder een zesruits rondboogvormig bovenlicht, dat door de dakrand steekt en waarboven het dakschild is opgetrokken. Links bevindt zich hoog in de bouwlaag een vierkant venstertje en rechts gekoppelde drieruits ramen.

Het compact ingedeelde INTERIEUR bestaat uit woonkamers, keuken en gang met trap naar de verdieping op de begane grond en enkele slaapkamers onder de kap. Onder de bewaard gebleven oorspronkelijke onderdelen bevindt zich een gemetselde schouw en de binnendeuren met hun omlijsting.

In de tuin staat een niet-oorspronkelijke kleine houten garage.

Waardering

DIENSTWONING in 1920-1921 gebouwd naar ontwerp van Van de Velde

-Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten dienstwoning die omstreeks 1920 is ontworpen door Van de Velde, in een voor Nederland in die tijd niet veel toegepast pre-fab systeem. De woning valt op door de eenvoudige doelmatige vormgeving, met elementen die naar landelijke bouwkunst verwijzen zoals de rieten daken. De serie pre-fabwoningen zijn een markant onderdeel binnen het oeuvre van Van de Velde.

-Van stedenbouwkundige waarde als karakteristiek onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe, waar de woning samen met de identieke naastgelegen woning een beeldbepalende rol speelt.

-Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het landgoed De Hoge Veluwe dat vanaf 1909 door het echtpaar Kruller-Müller is samengevoegd en ingericht.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527121. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Pre-fabwoning Houten pre-fabwoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Christoph und Unmack, A G ; Gelderland
overig ambachtsoort
Velde, H. (Henry) van de ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur