Gendringen T 7764
Hutteweg 24, 7071 BV te Ulft

GEBOUW F Inleiding

Aan de noordzijde van de gieterij (gebouw G) is met enige tussenruimte in 1895 gebouw F gebouwd. Het gebouw is samengesteld uit het EXHAUSTERLOKAAL/ POETSAFDELING met, opnieuw enige tussenruimte, de droog- en fijnSLIJPERIJ en keurkamer. In de periode 1927-1938 is de ruimte tussen gieterij en exhausterlokaal/poetsafdeling dichtgebouwd als uitbreiding van het exhausterlokaal/poetsafdeling. In de periode na 1938 is het gedeelte tussen het exhausterlokaal/poetsafdeling en de slijperij dichtgebouwd ten behoeve van de slijperij.

Het gebouw maakt deel uit van de ten dele gesloten oostelijke gevelwand van de fabrieksstraat Olde Hutstraat

Omschrijving

Het pand is gebouwd op een in wezen rechthoekig grondplan met een afgeschuinde oostzijde en telt één bouwlaag onder een plat dak. Met name de westgevel heeft een representatieve uitstraling. Met uitzondering van een gedeelte van de oostgevel grenzen de overige gevels of hebben gegrensd aan andere bebouwing en zijn niet zodanig ontworpen.

De WESTGEVEL is opgetrokken in roodbruine baksteen en wordt verticaal geleed door gemetselde pilasters. Ter hoogte van de daklijst worden deze pilasters onderling verbonden door een in reliëf uitgemetselde lijst ter beëindiging van het gevelvlak. De indeling per travee is verschillend, mede veroorzaakt door diverse wijzigingen. Er zijn traveeën die een segmentboogvormig, ijzeren raam bevatten met een roedenverdeling, soms verschillend van afmeting; traveeën met rechthoekige ramen; traveeën waar de ramen zijn vervangen door een deur en er zijn blinde traveeën. Door de verticale geleding vormt deze westgevel ogenschijnlijk een samenhangend geheel, maar toont in feite een rommelig beeld door de diversiteit in de traveebehandeling.

Het gedeelte van de OOSTGEVEL dat zichtbaar is, heeft eveneens een verticale geleding en wordt door gemetselde pilasters in zes traveeën gedeeld. Per travee is een slank, segmentboog-vormig, ijzeren raam met roedenverdeling geplaatst. Het gevelvlak wordt beëindigd met een in reliëf gemetselde daklijst. Gietijzeren kolommen ondersteunen de I-balken waarop houten kinderbalken rusten.

Waardering

- Van architectuurhistorisch belang vanwege het goede en redelijk gave voorbeeld van een fabrieksgebouw uit 1895. Het eenlaagse fabriekspand bezit in het platte dak bijzondere rupslantaarns.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege de situering aan de Olde Hutstraat. Het gebouw vormt een onderdeel van een historisch gegroeid fabrieksterrein en speelt daarin een beeldbepalende rol. Daarnaast heeft het object een ensemblewaarde in relatie tot zijn omringende bebouwing.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn oorspronkelijke functie in relatie tot het productieprocesa van de ijzergieterij welke is verbonden met de belangrijke industriële ontwikkeling in de Liemers en daarmee een aspect van de economische geschiedenis vertegenwoordigt.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Fabrieksgebouw

Deurvorst, F.B. ; Gelderland