Actualiteit gegevens: 23-12-2017

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523696
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
DRU
Complexnummer: 
523690 - De Dru
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 april 2002
Kadaster deel/nr: 
20366/36
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oude IJsselstreek
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ulft
X-Y coördinaat: 
223530 - 434687

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

GEBOUW F Inleiding

Aan de noordzijde van de gieterij (gebouw G) is met enige tussenruimte in 1895 gebouw F gebouwd. Het gebouw is samengesteld uit het EXHAUSTERLOKAAL/ POETSAFDELING met, opnieuw enige tussenruimte, de droog- en fijnSLIJPERIJ en keurkamer. In de periode 1927-1938 is de ruimte tussen gieterij en exhausterlokaal/poetsafdeling dichtgebouwd als uitbreiding van het exhausterlokaal/poetsafdeling. In de periode na 1938 is het gedeelte tussen het exhausterlokaal/poetsafdeling en de slijperij dichtgebouwd ten behoeve van de slijperij.

Het gebouw maakt deel uit van de ten dele gesloten oostelijke gevelwand van de fabrieksstraat Olde Hutstraat

Omschrijving

Het pand is gebouwd op een in wezen rechthoekig grondplan met een afgeschuinde oostzijde en telt één bouwlaag onder een plat dak. Met name de westgevel heeft een representatieve uitstraling. Met uitzondering van een gedeelte van de oostgevel grenzen de overige gevels of hebben gegrensd aan andere bebouwing en zijn niet zodanig ontworpen.

De WESTGEVEL is opgetrokken in roodbruine baksteen en wordt verticaal geleed door gemetselde pilasters. Ter hoogte van de daklijst worden deze pilasters onderling verbonden door een in reliëf uitgemetselde lijst ter beëindiging van het gevelvlak. De indeling per travee is verschillend, mede veroorzaakt door diverse wijzigingen. Er zijn traveeën die een segmentboogvormig, ijzeren raam bevatten met een roedenverdeling, soms verschillend van afmeting; traveeën met rechthoekige ramen; traveeën waar de ramen zijn vervangen door een deur en er zijn blinde traveeën. Door de verticale geleding vormt deze westgevel ogenschijnlijk een samenhangend geheel, maar toont in feite een rommelig beeld door de diversiteit in de traveebehandeling.

Het gedeelte van de OOSTGEVEL dat zichtbaar is, heeft eveneens een verticale geleding en wordt door gemetselde pilasters in zes traveeën gedeeld. Per travee is een slank, segmentboog-vormig, ijzeren raam met roedenverdeling geplaatst. Het gevelvlak wordt beëindigd met een in reliëf gemetselde daklijst. Gietijzeren kolommen ondersteunen de I-balken waarop houten kinderbalken rusten.

Waardering

- Van architectuurhistorisch belang vanwege het goede en redelijk gave voorbeeld van een fabrieksgebouw uit 1895. Het eenlaagse fabriekspand bezit in het platte dak bijzondere rupslantaarns.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege de situering aan de Olde Hutstraat. Het gebouw vormt een onderdeel van een historisch gegroeid fabrieksterrein en speelt daarin een beeldbepalende rol. Daarnaast heeft het object een ensemblewaarde in relatie tot zijn omringende bebouwing.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn oorspronkelijke functie in relatie tot het productieprocesa van de ijzergieterij welke is verbonden met de belangrijke industriële ontwikkeling in de Liemers en daarmee een aspect van de economische geschiedenis vertegenwoordigt.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHutteweg247071 BVUlft

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieFabrieksgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GENDRINGENT7764

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.niet van toepassing

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18951895exactvervaardiging
19271938exactverbouwing

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Deurvorst, F.B. ; Gelderlandopdrachtgever