Actualiteit gegevens: 28-03-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523698
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
DRU
Complexnummer: 
523690 - De Dru
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 april 2002
Kadaster deel/nr: 
20366/36
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oude IJsselstreek
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ulft
X-Y coördinaat: 
223576 - 434593

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

GEBOUW H

Het DIENSTENGEBOUW werd in de periode 1903-1909 gebouwd met stijlmotieven die zijn ontleend aan de neo-renaissance. Mogelijk is dit dienstengebouw ook een ontwerp van architectenbureau Beltman uit Enschede. Het pand is gesitueerd aan het F.B. Deurvorstplein, nabij de ingang van het fabriekscomplex.

Het pand is gebouwd op een samengesteld grondplan en telt twee bouwlagen. De gevels zijn opgetrokken in roodbruine baksteen. Een grijze steen, deels afgewisseld met gele verblendsteen, is ter decoratie verwerkt in de over de gehele breedte van het gevelvlak lopende horizontale banden. Een gele verblendsteen is toegepast in het boogfries en de daklijst. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Langs de zuid- en de westgevel loopt een uitgemetselde plint.

De ZUIDGEVEL en de WESTGEVEL zijn de representatieve gevels. Deze gevelvlakken hebben een horizontale en verticale geleding door de plaatsing van de vensters. Oorspronkelijk waren dit segmentboogvormige, ijzeren ramen met een roedenverdeling, die ooit zijn vervangen door rechthoekige, stalen ramen. De vensters op de verdieping zijn iets kleiner van afmeting dan de vensters op de begane grond. De horizontale geleding van de gevels wordt versterkt door banden, uitgevoerd in grijze steen en gele verblendsteen, die de ramen onderling verbinden ter hoogte van boven-, onder- en vroegere wisseldorpel. De gevelvlakken worden geflankeerd door gemetselde pilasters, die aan de bovenzijde opgaan in het boogfries en de verhoogde gemetselde daklijst van het platte dak. In de oorspronkelijke toestand stond op deze daklijst een bijna manshoog open muurwerk als balustrade. Decoratieve muurankers, door DRU zelf gegoten, sieren de gevelvlakken.

Tegen de OOSTGEVEL, met een iets minder representatief karakter, werd het eenlaagse brandspuitlokaal gebouwd in een zelfde architectuur. Het enige verschil is dat de daklijst van grijze steen en gele verblendsteen ontbreekt. De drie vensteropeningen zijn dichtgemetseld. Tegen de oostgevel staat nog een eenlaags gebouw onder een zadeldak. Dit behoort niet tot het in de periode 1903-1909 gebouwde dienstengebouw, maar was onderdeel van de in 1972/73 afgebroken gieterij 1.

De NOORDGEVEL was oorspronkelijk niet zichtbaar en heeft verder geen gevelindeling. Deze gevel grensde aan de oude gieterij 1.

Waardering

- Van architectuurhistorisch belang vanwege het goede voorbeeld van een dienstengebouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege de situering aan het F.B. Deurvorstplein nabij de ingang van het complex. Het gebouw vormt een onderdeel van een historisch gegroeid fabrieksterrein en speelt daarin een belangrijke rol. Daarnaast heeft het object een ensemblewaarde in relatie tot zijn omringende bebouwing.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege zijn oorspronkelijke functie in relatie tot het productieproces van de ijzergieterij welke is verbonden met de belangrijke industriële ontwikkeling in de Liemers en daarmee een aspect van de economische geschiedenis vertegenwoordigt.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHutteweg267071 BVUlft
NeeHutteweg26A7071 BVUlft

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieBedrijfsruimte

Dienstengebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
GENDRINGENT7766

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-RenaissanceNeo-Hollandse Renaissanceinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19091909exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Deurvorst, F.B. ; Gelderlandopdrachtgever
Beltman, G. ; Gelderlandarchitect / bouwkundige / constructeur