Appeldijk 2, 4158 ES te Deil

Omschrijving

onderdeel B Het KOETSHUIS is opgetrokken op een samengestelde plattegrond en bestaat uit een hoofdvolume van twee bouwlagen en een zolderverdieping onder een wolfdak met een hoger opgetrokken linker dakschild. Rechts sluit een volume van een bouwlaag en een zolderverdieping aan, afgedekt door een schilddak, dat doorsneden wordt door het hoofdvolume. Het middengedeelte van dit volume steekt hier met een eigen schilddak bovenuit, en telt twee bouwlagen en een zolderverdieping. Dit gedeelte bevat de koetsierswoning. De schilden zijn belegd met rode Romaanse/opnieuw verbeterde Hollandse pannen en de afwatering vindt plaats via bakgoten. Centraal op de nok van het uitstekende schildkap van de koetsierswoning staat een gemetselde schoorsteen. Langs de rechter zijgevel loopt een tweede rookkanaal. De gevels met trasraam zijn gemetseld in geelbruine baksteen in Noors verband. De vensters worden aan de onderzijde voornamelijk afgesloten door een gemetselde lekdorpel en aan de bovenzijde door een rollaag. De asymmetrische VOORGEVEL (westgevel) heeft in het linker geveldeel een dubbele inrijdeur, aan de bovenzijde halfrond afgesloten. De deur wordt geflankeerd door twee vrijwel vierkante raampjes. In dezelfde vertikale as bevindt zich in de tweede bouwlaag een rondboogvormig afgesloten laadluik, met een vierkant raampje links en een grote vensteropening met dubbele draairamen rechts. Onder het wolfeind bevindt zich een rechtafgesloten laadluik, met twee vierkante zijlichten en een takelinstallatie. De gevel is afgewerkt met vlechtingen. Het eenlaags geveldeel rechts heeft een rondboogvormig afgesloten dubbele deur, voorzien van een ruitverdeling. In het voorschild is een platgedekte dakkapel met twee drieruits openslaande ramen aangebracht. De RECHTER ZIJGEVEL heeft een breed tweelaags middengedeelte dat in de eerste en in de tweede bouwlaag twee grote vensteropeningen heeft met samengestelde kozijnen met drielichten in de eerste bouwlaag en drielichten met bovenlichten in de tweede bouwlaag. De zijlichten hebben een zesruits vedeling. Het eenlaags linker geveldeel heeft twee vierkante raampjes onder een doorlopende gemetselde onderdorpel. In het dakschild is een dakraam aangebracht. Het eenlaags gedeelte geheel rechts heeft dezelfde indeling. De asymmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL heeft in de eerste bouwlaag van het rechter geveldeel een aan de bovenzijde rondboogvormig afgesloten dubbele inrijdeur. Hierboven bevindt zich een balkon, die wordt gesteund door twee houten standvinken. Op de verdieping is dit balkon toegankelijk via een rondboogvormig afgesloten vensteropening die met glas is dichtgezet en dubbele luiken bezit. Links en rechts bevinden zich kleine vierkante raampjes. Onder het wolfeind drie vierkante raampjes op een doorlopende lekdorpel. In het eenlaags linker geveldeel bevindt zich iets uit het midden een halfrond afgesloten deur. De deuropening is omgeven door vier hardstenen stukken. Rechts van de deur twee vierkante raampjes onder een doorlopende lekdorpel en links een vierkant raampje. In het voorschild een dakkapel, platgedekt. Rechts naast de deur bevindt zich een steentje met daarop de naam G.G.F. van Everdingen en de datum 18 maart 1936. Tegen de LINKER ZIJGEVEL staan vier steunberen die tot iets boven de helft van de bouwlaag doorlopen en schuin zijn afgesloten. Tussen deze steunberen zijn onder de dakrand drie stroken van vier kleine raampjes aangebracht, aan de onderzijde afgesloten met een gemetselde onderdorpel. In het dakschild bevinden zich vier niet-oorspronkelijke dakramen. Het sobere INTERIEUR bevat onder meer nog een grote voormalige appelkelder.

KOETSHUIS (complexonderdeel B) uit 1936

-\tVan architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een koetshuis met koetsierswoning in traditionalistische stijl uit de tweede helft van de jaren dertig. Het koetshuis heeft een opvallende hoofdvorm, die zich kenmerkt door een asymmetrische indeling van de gevels, een op landelijk bouwkunst geënte hoofdvorm en contemporaine en markante detaillering zoals bijvoorbeeld de onder meerdere ramen doorlopende gemetselde lekdorpels.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex dat een karakteristiek onderdeel van het historisch gegroeide rivierengebied, waar het complex de visuele noordelijke afsluiting van het dorp Deil vormt en zeer beeldbepalend gelegen is, op een verhoogde plaats aan de Linge. Het complex is zichtbaar van grote afstand.

-\tVan cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex vanwege de bestemming van het complex en vanwege de oude geschiedenis van de bouwplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Interbellum-architectuur