Nijkerk Gelderland F 1244
Bij Slichtenhorsterweg 30, 3862 NS te Nijkerk

Omschrijving

PAARDENSTAL(3) gebouwd op een nagenoeg vierkante plattegrond onder een tentdak bekroond door een lantaarn met een koperen spits. Het dak is belegd met rode geglazuurde Hollandse pannen. De wanden van het gebouw zijn voorzien van een van een gepotdekselde beplanking. De ingang van het gebouwtje is gelegen in de van het huis afgekeerde noordgevel. Deze gevel heeft links een opgeklampte houten deur en rechts een rechtgesloten getralied stalraampje. De oostgevel bezit twee rechtgesloten stalramen, terwijl de westgevel twee rechtgesloten luiken bezit. De zuidgevel is voorzien van een rechtgesloten stalraam.

Waardering

PAARDENSTAL gebouwd rond 1927, onder invloed van de opvattingen van de vroege Delftse School, naar ontwerp van Prof.dr. D.F. Slothouwer.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een nagenoeg gaaf bewaard voorbeeld van een o.a. onder invloed van de Delftse School gebouwde paardenstal uit het interbellum. In de detaillering is tevens sprake van invloeden van de Scandinavische architectuur. Het ontwerp bezit hoogwaardige esthetische kwaliteiten die onder meer tot uitdrukking komen in de zorgvuldige detaillering en het bijzondere materiaalgebruik met name voor wat betreft de lantaarn.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het landgoedcomplex De Neude.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Paardestal(M)