Inleiding

LANDHUISCOMPLEX DE NEUDE gebouwd in 1927 onder invloed van de opvattingen van de Delftse School naar ontwerp van prof.dr. D.F. Slothouwer (1884-1946). De vormgeving van de gebouwen duidt tevens op invloeden van het werk van traditionalisten als J.W. Hanrath en A.J. Kropholler en de Scandinavische architectuur. In de architectuur van deze landen was Slothouwer bijzonder geïnteresseerd hetgeen o.a. blijkt uit een publicatie van zijn hand over dit onderwerp. Het huis is gebouwd op de plaats van een oudere reeds in de zeventiende eeuw vermelde voorganger waarvan de kelders zijn opgenomen in het huidige pand. De architectuur van het landhuis verwijst zowel in het exterieur als het interieur naar het oude huis De Neude. De vele betimmeringen in het interieur zijn vervaardigd door de firma H.J. Tijsseling te Nijkerk. Deze maakte o.a. ook het door Kropholler ontworpen meubilair voor het raadhuis van Waalwijk. Het landgoed is gelegen in het slagenlandschap van Holk en Slichtenhorst aan de oostzijde van de Slichtenhorsterweg nabij de buurtschap Driedorp. Aan de Slichtenhorsterweg zijn een groot aantal boerderijen gelegen met een zeer oude oorsprong. Deze maakten oorspronkelijk onderdeel van het landgoed Slichtenhorst. Het complex omvat de volgende van rijkswege te beschermen onderdelen: 1. LANDHUIS 2. KOETSHUIS annex GARAGE 3. PAARDENSTAL 4. HEKPIJLERS Het landhuis is gelegen in een park met o.a. een vijver, eikenlanen, en een moestuin. De tuinaanleg, waarop de bescherming van rijkswege niet van toepassing is, dateert in de huidige vorm uit 1972 toen de bestaande aanleg aangepast werd naar ontwerp van de tuinarchitect P. Broerse, o.a. ontwerper van het Jacq. P. Thijssepark in Amstelveen.

Waardering

LANDHUISCOMPLEX DE NEUDE gebouwd in 1927, onder invloed van de opvattingen van de vroege Delftse School, naar ontwerp van Prof.dr. D.F. Slothouwer.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een nagenoeg gaaf bewaard voorbeeld van een fors landhuis uit het interbellum gebouwd onder invloed van de opvattingen van de vroege Delftse School waarbij tevens in de vormgeving van de diverse onderdelen sprake is van verwijzingen naar de oudere voorganger van het huis. De complexonderdelen bezitten hoogwaardige esthetische kwaliteiten die onder meer tot uitdrukking komen in de zorgvuldige detaillering en het bijzondere materiaalgebruik zoals het vele toegepaste siersmeedwerk. Door de bewaard gebleven interieuronderdelen is er tevens sprake van een bijzondere samenhang tussen exterieur- en interieur onderdelen. Het complex neemt een belangrijke plaats in binnen het oeuvre van de architect prof.dr. D.F. Slothouwer als een van de belangrijkste en vroegste voorbeelden van een door hem ontworpen groot landhuis met bijgebouwen waarbij sprake is van invloeden van de Delftse School.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de bijzondere betekenis van het complex als onderdeel van het waardevolle oude cultuurlandschap gevormd door het voormalige landgoed Slichtenhorst waarvan ook de nabij gelegen monumentale boerderijen deel uitmaakten. Het als enig landhuiscomplex in dit gebied is het tevens van bijzondere betekenis voor het aanzien hiervan.

-\tVan cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling i.c. de ontwikkeling van het landhuis in Nederland in het tweede kwart van de twintigste eeuw. Het complex vormt een gaaf bewaard voorbeeld van een groot in traditionalistische trant gebouwd landhuis uit het interbellum en vormt een bijzonder voorbeeld van de huisvesting van de maatschappelijke elite in die tijd.