Nijkerk Gelderland F 1663
Bij Slichtenhorsterweg 41, 3862 NN te Nijkerk

Omschrijving

Het BAKHUIS(2) is gelegen langs het pad rechts van het voorhuis met de nok evenwijdig aan het hoofdgebouw. De schoorsteen, uitgevoerd in schoon metselwerk in staand verband, staat in de nok. Het zadeldak tussen de twee topgevels is gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. Het bakhuis heeft gesneden windveren, corresponderend met de voorgevel van het hoofdgebouw. De gevels van het bakhuis is opgetrokken in schoon metselwerk in kruisverband met geknipte voegen. Langs de dakschilden heeft de gevel vlechtingen in het metselwerk. Centraal in de VOORGEVEL (zuid) is een deur met een tweeruits bovenlicht. Het kozijn is voorzien van een profiel en een geprofileerd kalf. Rechts naast de deur is het metselwerk glad uitgesleten door veelvuldig slijpwerk. De ACHTERGEVEL (noord) is niet geleed. In de LINKER ZIJGEVEL is links een deur. Rechts hiervan bevindt zich een groot negenruits schuifvenster met een grote stenen onderdorpel. Deze gevel telt vier ankers onder de dakvoet en een anker tussen de deur en het venster. De RECHTER ZIJGEVEL telt vijf ankers onder de dakvoet en een anker in het gevelvlak, corresponderend met het anker in de tegenoverliggende zijgevel. Rechts een venster met tussenstijl en twee draairamen. Zowel links als rechts sluit het metselwerk regelmatig aan op het kozijn. In het metselwerk hieronder zijn sporen van een vroegere deuropening aanwezig. De aansluiting links op het kozijn, zet zich naar beneden voort als een naad in het metselwerk.

BAKHUIS uit ca. 1860.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een bakhuisje op een boerenerf uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het bakhuisje met de andere onderdelen van het complex Nordengoed'.

-\tVan cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een bakhuisje dat een functioneel onderdeel vormt van een in de periode 1850-1940 gegroeid boerderijcomplex. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis