Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX genaamd NORDENGOED' daterend uit ca.1860, gelegen op een oudere bouwplaats. De boerderij bezit mogelijk een oudere kern en is voorzien van deels uit de eerste decennia van de twintigste eeuw daterende bijgebouwen. De schuin op de Brede Beek georiënteerde boerderij is met het voorhuis op de beek gericht. Het complex wordt gevormd door de volgende onderdelen: 1. Boerderij 2. Bakhuisje 3. Varkensstal 4. Bergschuur 5. Hooiberg Het complex waarvan de erfaanleg redelijk goed bewaard is gebleven en bevindt zich aan het einde van een onverharde weg die aan weerszijden beplant is met populieren. Het complex is gelegen in het karakteristieke slagenlandschap aan weerszijden van de Slichtenhorsterweg. Langs deze weg bevindt zich een groot aantal boerderijen met een zeer oude oorsprong die oorspronkelijk deel uit maakten van het landgoed Slichtenhorst.

Waardering

BOERDERIJCOMPLEX genaamd 'NORDENGOED' daterend uit ca.1860, mogelijk met een oudere oorsprong, voorzien van deels uit de eerste decennia van de twintigste eeuw daterende bijgebouwen.

-\tVan architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een goed en gaaf bewaard in de jaren tussen 1850 en 1940 gegroeid boerderijcomplex bestaande uit een hallehuisboerderij, een bakhuisje, een veestal, een varkensstal en een hooiberg. Vanwege de omvang en volledigheid van de bijgebouwen bezit het complex een zekere zeldzaamheidswaarde.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van de verschillende onderdelen van het complex gelegen buiten de bebouwde kom van Nijkerk. Het complex maakt deel uit van de agrarische bebouwing in het karakteristieke slagenlandschap aan weerszijden van de Slichtenhorsterweg. Langs deze weg bevindt zich een groot aantal boerderijen met een zeer oude oorsprong die oorspronkelijk deel uit maakten van het landgoed Slichtenhorst.

-\tVan cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een boerderijcomplex dat in de periode 1850-1940 haar huidige omvang en vorm gekregen heeft. Als zodanig is het complex representatief voor de ontwikkeling in die periode van het agrarische bedrijf in Nederland in het algemeen en de agrarische ontwikkelingen aan de noordzijde van de Veluwe nabij het IJsselmeer in het bijzonder.