Nijkerk Gelderland E 1782
Bij Woudweg 22, 3862 PN te Nijkerk

Omschrijving

Ten noorden van het achterhuis van de boerderij bevindt zich een VARKENSSTAL(3) uit 1920, gebouwd op een rechthoekige plattegrond. Het schuurtje heeft één bouwlaag onder een zadeldak gedekt met rode en gesmoorde Friese gegolfde pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen, gemetseld in halfsteens verband. De VOORGEVEL bezit een door een segmentboogje afgesloten dubbele staldeur met aan weerszijden een getoogd zesruits ijzeren stalraampje. De ZIJGEVELS bezitten halfronde zevenruits ijzeren stalraampjes met vorktracering en staldeurtjes.

VARKENSSTAL uit 1920.

-\tVan architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een varkensstal uit het Interbellum.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het varkensschuurtje met de andere onderdelen van het complex.

-\tVan cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van het agrarische leven op de Veluwe tijdens het Interbellum. Vanwege de gaafheid en compleetheid van de bebouwing alsmede de redelijk goed bewaard gebleven erfaanleg geeft het complex een bijzonder goed beeld van het boerenbedrijf tijdens het Interbellum aan de noordrand van de Veluwe.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkensstal