Omschrijving

Inleiding Boerderijcomplex 'Zeldenrust' uit 1920, oost-west georiënteerd en haaks op de weg gesitueerd, in de nabijheid van de kruising van de Voorthuizerweg met de Woudweg. Het complex wordt gevormd door de volgende onderdelen: 1. Boerderij 2. Bakhuisje 3. Varkensschuur 4. Hooiberg 5. Kippenren\t

Het fraai gesitueerde boerderijcomplex bezit een vrij oorspronkelijke erfaanleg met onder meer een aan de zijde van het voorhuis gelegen moestuin.

Waardering\t Boerderijcomplex 'Zeldenrust' uit 1920.

-\tVan architectuurhistorische waarde als bijzonder gaaf bewaard keuterboerderijcomplex uit het Interbellum bestaande uit een hallehuisboerderij, een bakhuisje, een varkensschuurtje, een hooiberg en een kippenren. Vanwege de omvang en volledigheid van de bijgebouwen bezit het complex een zekere zeldzaamheidswaarde.

-\tVan stedenbouwkundige waarde vanwege de situering in een eveneens relatief jong, rechthoekig ingericht gebied. Er is een nauwe samenhang tussen het ontstaan van het complex en de verkaveling van het gebied. Het complex is van bijzonder belang voor het aanzien van dit deel van het buitengebied van Nijkerk.

-\tVan cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van het agrarische leven op de Veluwe tijdens het Interbellum. Vanwege de gaafheid en compleetheid van de bebouwing alsmede de redelijk goed bewaard gebleven erfaanleg geeft het complex een bijzonder goed beeld van het boerenbedrijf tijdens het Interbellum aan de noordrand van de Veluwe.