523794 - De Drie Waaijen
Druten E 42
Waalbandijk 66, 6654 KC te Afferden

Omschrijving

BOERDERIJ "DE DRIE WAAIJEN" uit 1894 (gevelsteen) bestaande uit een villa-achtig voorhuis met aan de noordoostelijke zijde een aanbouw onder zadeldak gedekt met gesmoorde Muldenpannen. Het in baksteen opgetrokken en gedeeltelijk onderkelderde voorhuis heeft twee bouwlagen en is voorzien van een schilddak met plat. De dakvlakken zijn gedekt met leien in koeverdekking.

De GEVELS met bakstenen plint worden rondom afgesloten door een geprofileerde gootlijst, rustend op een middenrisaliet met tuitgevel en versierd met naar de gotiek ver-wijzende pinakels. De aanwezige verdiepte velden zijn voorzien van tegels. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL (noordwestgevel) is naar de Waalbandijk gesitueerd.

De recht afgesloten vensteropeningen worden afgesloten door een bakstenen segmentboog. Oorspronkelijk waren alle vensteropeningen voorzien van schuiframen.

De AANBOUW is voorzien van rechthoekig middels een hanenkam afgesloten venster-openingen die zijn voorzien van empire-schuiframen en soms van luiken.

Het ACHTERHUIS was vroeger in gebruik als stalgedeelte en is voorzien van een zadeldak gedekt met gesmoorde Muldenpannen. Aan de zijde van het voorhuis is een wolfeind aanwezig. Beide ZIJGEVELS zijn voorzien van verdiepte velden. Per veld is een giet-ijzeren stalraampje aanwezig. De ACHTERGEVEL (zuidoostgevel) met muuropeningen die zijn voorzien van dubbele deeldeuren, een hooiluik en twee staldeuren.

De RUIMTELIJKE INDELING van het voorhuis bestaat uit een brede middengang van linker zijgevel tot rechter zijgevel (dus evenwijdig aan de voorgevel ; een woonkamer met diverse vertrekken. Op de verdieping bevinden zich diverse slaapkamers en een steektrap naar de beschoten zolder (één grote ruimte).

Het bedrijfsgedeelte bestaat uit een middenlangsdeel met voormalige grupstallen aan weers-zijden (thans berging met hier en daar een houten vloer. De houtconstructie bestaat uit drie gezaagde ankerbalkgebinten waarop nokstijlspanten.

Het voorhuis bezit een groot aantal oorspronkelijke INTERIEURELEMENTEN, zoals een lichtgrijze / donkergrijze marmeren vloer met decoratieve vlakken en zwart marmeren plint in de gang ; geschilderde stucplafonds met middenrozet, hoekstukken (bladrank-, bloem- en krulmotieven) en lijsten in de meeste vertrekken op de begane grond met uitzondering van de keuken ; paneeldeuren en dito vouwblinden ; zwart marmeren schouwen in de woon-kamer en de studeerkamer.

BOERDERIJ "DE DRIE WAAIJEN" uit 1894.

-\tVan architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een grote boerderij met middenlangsdeel en dwarsgeplaatst voorhuis uit 1894, waarbij in het ontwerp is uitgegaan van een her-oriëntatie op het traditionele Gelderse bouwen. Het ontwerp is rijk te noemen. De boerderij is vrij gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevel- en interieurindeling. De detaillering is zorgvuldig.

-\tVan stedenbouwkundige / landschappelijke als essentieel onderdeel van een boerderijcomplex, dat als ensemble van belang is vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoor-zieningen, wegen, waterpartijen (rivier de Waal en de diverse waaien) en bodemgesteldheid.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij

Gelders