Inleiding

BOERDERIJ "DE DRIE WAAIJEN" is een boerderijcomplex bestaande uit een BOERDERIJ, thans in gebruik als woonhuis, een KOETSHUIS annex SCHUUR, thans in gebruik als schuur / berging, een BAKHUIS, thans in gebruik als berging en een SCHUUR, thans in gebruik als schuur. De gebouwen liggen ten noordoosten van het dorp Afferden en aan de zuidzijde van de Waalbandijk en de Afferdensche- en Deestsche Waarden. Aan de west-, noord- en oostzijde van het complex bevinden zich drie waterpartijen (twee kleine en één vrij grote waterpartij), zogenaamde waaijen waaraan het complex haar naam ontleent. Het boerderijcomplex is onder andere te bereiken via een oprijlaan vanaf de Waalbandijk en wordt omgeven door diverse monumentale bomen. Het complex is opvolger van een ouder boerderijcomplex.

Waardering

BOERDERIJ "DE DRIE WAAIJEN" bestaat uit een BOERDERIJ uit 1894, een KOETSHUIS annex SCHUUR, een BAKHUIS en een SCHUUR.

-\tVan architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een complex dat opvalt door esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een vrijwel gave detaillering in vormgeving en materiaalgebruik, in zowel in- als exterieur. Het complex is van belang als voorbeeld van een functionele ontwikkeling van de boerderij als gebouwtype.

-\tVan stedenbouwkundige / landschappelijke waarde doordat doordat het complex onder-deel is van het historisch gegroeid landschappelijk gebied aan de Waalbandijk. Daarin speelt het complex een beeldbepalende rol. Het complex heeft in zekere zin een zeld-zaamheidswaarde qua aanleg en relatie met de omgeving. Er is een duidelijk verband tussen het complex en de historische verkaveling van de omgeving. Het complex ligt ten noordoosten van het dorp Afferden en ten zuiden van de Waalbandijk.

-\tVan cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele, sociaal-economische en landschappelijke ontwikkeling van het gebied ten zuiden van de Waalbandijk en de Afferdensche- en Deestsche Waarden.