523794 - De Drie Waaijen
Druten E 42
Bij Waalbandijk 66, 6654 KC te Afferden

Omschrijving

KOETSHUIS annex SCHUUR uit ca. 1900, thans in gebruik als schuur / berging. Dit bijgebouw is vanuit een rechthoekig grondplan opgetrokken en wordt afgesloten door een zadeldak. Het DAK is gedekt met gesmoorde Muldenpannen en watert af zonder goten. De bakstenen GEVELS met trasraam zijn in kruisverband gemetseld. De lange zijgevels zijn voorzien van smeedijzeren steekankers, uitgemetselde baksteenlagen (druiplijsten). De topgevels aan de voor- en achterzijde zijn voorzien van kleine, uitgemetselde schouders, een uitgemetseld, klimmend fries. De topgevel aan de achterzijde wordt bekroond door een gemetselde decoratieve schoorsteen. De uitgespaarde muuropeningen worden afgesloten door een steens of anderhalfsteens segmentboog. De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL (zuidoostgevel) is voorzien van een deuropening met segmentboogvormige dubbele deur. In de LINKER ZIJGEVEL (zuidwestgevel) bevinden zich drie kleine vensteropeningen. In de symmetrisch ingedeelde ACHTER-GEVEL (noordwestgevel) bevindt zich een vensteropening die wordt afgesloten door een zeer flauwe segmentboog en voorzien is van een hardstenen lekdorpel. Vroeger was de vensteropening voorzien van een empire-schuifraam en (gezien de nog aanwezige duimen) voorzien van opgeklampte luiken. Boven de vensteropening bevindt zich een oculus om-geven door een rollaag. Deze vensteropening is voorzien van een gietijzeren vast raampje. De RECHTER ZIJGEVEL (noordoostgevel) is voorzien van drie deuropeningen voorzien van opgeklampte staldeuren en drie vensteropeningen voorzien van gietijzeren ramen met spinnekopjes.

Het INTERIEUR heeft in de loop der tijd enige veranderingen ondergaan waarbij de functionaliteit van het gebouw altijd voorop heeft gestaan.

KOETSHUIS annex SCHUUR uit ca. 1900.

-\tVan architectuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een koetshuis annex schuur uit ca. 1900. Het object is redelijk gaaf bewaard gebleven qua hoofdvorm, gevelindeling en materiaalgebruik en wordt gekarakteriseerd door het in traditionele bouwtrant ontworpen en zorgvuldig gedetailleerde agrarische bijgebouw.

-\tVan stedenbouwkundige / landschappelijke waarde als essentieel onderdeel van een voor-malig boerderijcomplex dat van belang is wegens de hoogwaardige kwaliteit en omvang van de bebouwing, de erfaanleg en de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, waterpartijen (rivier de Waal en de diverse waaien) en bodemgesteldheid.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koetshuis (G)
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Schuur(M)