Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523797
Complexnummer
523794 - De Drie Waaijen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82905/19
Kadastrale aanduiding
Druten E 42
Bij Waalbandijk 66, 6654 KC te Afferden

Omschrijving

Omschrijving

Dit BAKHUISJE uit de 19-de eeuw is thans in gebruik als berging. Het vrijstaande gebouwtje staat ten noorden van het woongedeelte van de boerderij. Tegen de achtergevel van het bakhuis bevindt zich een kleine aanbouw onder zadeldak waarin onder andere de oven en een toilet zijn ondergebracht. Het bakhuisje heeft één bouwlaag en zolderverdieping op rechthoekig grondplan. De in kruisverband gemetselde GEVELS zijn langs de schuine zijden van de topgevels voorzien van vlecht-werk. Rechte smeedijzeren muurankers markeren de zoldervloer en de plaats van de gordingen. De uitgespaarde muuropeningen worden afgesloten door rollagen. De korte VOORGEVEL (zuidoostgevel) is evenwijdig gesitueerd aan het woongedeelte van de voor-malige boerderij. De asymmetrische gevelindeling bestaat uit een ingang met naar binnen-draaiende opgeklampte deur aan de linker zijde en een klein zolderluik op de verdieping (opslag takkenbossen voor het stoken van de oven). De bakstenen beëindiging van de topgevel in de vorm van een schoorsteen is niet meer aanwezig.

In de LINKER ZIJGEVEL (zuidwestgevel) bevindt zich een vensteropening voorzien van een bolkozijn met twee vierruitsramen (niet oorspronkelijke roedenverdeling). De vroegere luiken ontbreken. De ACHTERGEVEL (noordwestgevel) is blind. Deze topgevel wordt beëindigd door een schoorsteen. Tegen deze gevel bevindt zich een aanbouw met in de rechterzijgevel (noordoostgevel) een deuropening voorzien van een opgeklampte deur die toegang geeft tot het toilet. De RECHTER ZIJGEVEL (noordoostgevel) is voorzien van een vensteropening voorzien van een bolkozijn met twee twaalf(3x4)ruitsramen (oor-spronkelijke roedeverdeling) en voorzien van twee opgeklampte luiken. Het tussen de top-gevels gelegen zadeldak is gedekt met gesmoorde opnieuw verbeterde Hollandse pannen en watert af zonder goten.

De RUIMTELIJKE INDELING van het bakhuisje bestaat uit één ruimte op de begane grond en een zolder. Tegen de achterwand bevindt zich een schouw over bijna de gehele breedte. De oven in de achterwand is gedeeltelijk dichtgemetseld. Het plafond bestaat uit een enkelvoudige balklaag.

Waardering

BAKHUISJE uit de 19-de eeuw.

-\tVan architectuur- en cultuurhistorische waarde als typologisch goed voorbeeld van een eenvoudig bakhuis met betrekkelijk gaaf bewaard gebleven interieur.

-\tVan stedenbouwkundige / landschappelijke waarde als onderdeel van een traditioneel grootschalig boerderijcomplex dat als ensemble van belang is vanwege de hoogwaardige kwaliteit en compleetheid van de samenstellende onderdelen. Het object is gesitueerd ten noorden van het woongedeelte van de boerderij.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523794. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing