Druten E 697
Van Heemstraweg 2 B, 6653 KB te Deest

Omschrijving

De BOERDERIJ is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het voorhuis telt twee bouwlagen onder een met riet gedekt schilddak. Op de nok staan twee gemetselde schoorstenen. Het achterhuis telt één bouwlaag onder een zadeldak met wolfeind boven de achtergevel. Het bovenste deel van het dakvlak is gedekt met riet, het onderste gedeelte met rode, verbeterde Hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Langs het voorhuis loopt rondom een gepleisterde plint.

De VOORGEVEL is asymmetrisch ingedeeld en vijf vensterassen breed. Rechts uit het midden bevindt zich een rijk gedetailleerde paneeldeur met twee deurroosters. Het bovenlicht toont een afbeelding van een ooievaar, verwijzend naar de naam van de boerderij. Rechts van de entree is een 6-ruits schuifvenster geplaatst, links van de deur bevinden zich drie 6-ruits schuifvensters. De vensters hebben een hardstenen lekdorpel en zijn voorzien van houten, opgeklampte luiken. De deur en de vensters zijn geplaatst onder een strek. Onder het linker venster bevindt zich vlak boven het maaiveld een kelderlicht. De verdieping bevat drie 2-ruits vensters, voorzien van een houten lekdorpel en geplaatst onder een strek.

De LINKERZIJGEVEL van het voorhuis bevat op de begane grond een 6-ruits schuifvenster met hardstenen onderdorpel en is voorzien van luiken. Links daarvan is een kleiner venster geplaatst. De verdieping bevat twee 2-ruits vensters met een houten lekdorpel. De vensters zijn geplaatst onder een strek. In de linkerzijgevel van het achterhuis bevinden zich gewijzigde, betonnen stalramen. Het gevelvlak wordt beëindigd met een uitkragend gemetselde lijst.

De ACHTERGEVEL is traditioneel ingedeeld met op de begane grond in het midden de dubbele, houten, segmentboogvormige deeldeur geflankeerd door een rondboogvormig gietijzeren venster met roedenverdeling. Geheel links en rechts in het gevelvlak bevindt zich een houten opgeklampte, segmentboogvormige mestdeur. Boven de deeldeuren is een segmentboogvormig houten, opgeklampt hooiluik aangebracht. Het gevelvlak wordt onder de dakrand afgesloten met een bakstenen tandlijst.

De RECHTERZIJGEVEL van het voorhuis bevat op de begane grond twee 6-ruits schuifvensters met hardstenen onderdorpel. De vensters zijn voorzien van luiken. Op de verdieping bevinden zich twee 2-ruits vensters met een houten lekdorpel. de vensters zijn geplaatst onder een strek. De rechterzijgevel van het achterhuis bevat vijf getoogde, 6-ruits stalramen. Deze vensters zijn nieuw ingezet. Het gevelvlak wordt beëindigd met een uitgemetselde lijst.

De tuin aan de straatzijde wordt afgesloten door een rijk gedetailleerd ijzeren HEK op een bakstenen voet. Het dubbele smeedijzeren ingangshek bevat in uitgezaagde panelen de tekst "Uiversnest".

T-BOERDERIJ met HEK.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf bewaard voorbeeld van een T-boerderij uit het midden van de 19de eeuw, dat opvalt door esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Het object heeft in samenhang met de grote schuren en het bakhuisje een ensemblewaarde.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de historisch gegroeide bebouwing aan de Van Heemstraweg. De boerderij is opvallend gelegen, evenwijdig aan de weg en speelt daarin een beeldbepalende rol. De boerderij vormt met de overige erfbebouwing (bakhuis en schuren), beplanting (tuin en oude bomen) en smeedijzeren hek een gaaf en zeer karakteristiek ensemble.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege de verschijningsvorm en de bestemming als boerderij; het complex is van belang voor de ontwikkelingsgeschiedenis van de agrarische bouwkunst in de gemeente Druten.

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) T-huisboerderij