Inleiding

Boerderij-complex "UIVERSNEST", gelegen buiten de kom van Deest, met de rechterzijgevel gericht naar de Van Heemstraweg. Het complex bestaat uit de navolgende onderdelen:

- T-boerderij Uiversnest' met hek;

- bakhuis;

- schuur.

Het voorhuis van de boerderij werd gebouwd rond 1850, het achterhuis lijkt iets jonger te zijn, evenals het bakhuisje. Het achterhuis onderging in de 20ste eeuw enige wijzigingen. De boerderij is gelegen op een groot erf, met het bakhuisje haaks op de gevel, en de grote schuur evenwijdig aan het achterhuis. Voorts bezit het erf een tuin en grote oude bomen. Het erf wordt afgescheiden door een fraai ijzeren tuinhek.

Boerderij-complex UIVERSNEST'.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een goed en gaaf bewaard voorbeeld van een agrarisch complex met hoofd- en bijgebouwen uit het midden van de 19de eeuw, dat opvalt door esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als onderdeel van de historisch gegroeide bebouwing aan de Van Heemstraweg. Het complex is compleet qua samenstelling en speelt een beeldbepalende rol in de omgeving.

-\tVan cultuurhistorische waarde vanwege het belang voor de ontwikkelingsgeschiedenis van de agrarische bouwkunst in de gemeente Druten.