Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523801
Complexnummer
523799 - Uiversnest
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82906/130
Kadastrale aanduiding
Druten E 697
Van Heemstraweg 2 1, 6653 KB te Deest

Omschrijving

Omschrijving

Tegenover het voorhuis bevindt zich een vrijstaand BAKHUIS met een rechthoekig grondplan, één bouwlaag en een zadeldak met gesmoorde oud-Hollandse pannen en de nokrichting haaks op de voorgevel van de boerderij. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok. De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. In de naar de weg gekeerde zijde bevindt zich rechts een 6-ruits schuifvenster met houten lekdorpel. De luiken zijn verdwenen. Links bevindt zich een getoogd stalraam met gietijzeren tracering. Daaronder, vlak boven het maaiveld, is een kelderlicht voorzien van diefijzer. Het gevelvlak wordt beëindigd met een bakstenen tandlijst, overeenkomstig het achterhuis van de boerderij. De linkergevel bevat een getoogde, houten opgeklampte deur. In de geveltop is een getoogd, gietijzeren stalraam aangebracht. In de rechtergevel bevindt zich links een houten opgeklampte deur met 2-ruits bovenlicht. Rechts daarvan een dubbel, enkelruits draairaam met 2-ruits bovenlicht. Dit was oorspronkelijke een 6-ruits schuifvenster. Deur en venster zijn geplaatst onder een strek. In de geveltop is een 4-ruits draairaam geplaatst met een houten lekdorpel onder een rollaag. Langs de dakrand loopt een eenvoudige, houten windveer.

Waardering

BAKHUIS uit de tweede helft van de 19de eeuw.

-\tVan architectuurhistorische waarde als een goed voorbeeld van een bakhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, dat gaaf bewaard is gebleven qua hoofdvorm, detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Het object heeft in samenhang met de overige erfbebouwing een ensemblewaarde.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een agrarisch complex dat deel uitmaakt van de historisch gegroeide bebouwing aan de Van Heemstraweg.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523799. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Bakhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1850
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing