523833 - De Witte Pauwen
Allee 10, 3852 PM te Ermelo

Omschrijving

Het 'betaalhuisje' is een smal houten gebouw op rechthoekig grondplan. Er is één bouwlaag onder een zadeldak belegd met rode pannen en voorzien van witgeschilderde windveren. Op het rechter dakschild bevindt zich een gemetselde schoorsteen. Het huisje heeft een dichtgezette achterbouw met daarvoor een veranda met een balustrade. De topgevel aan de voorzijde is met roodgeverfde vertikale delen beschoten. De ingangsgevel aan de VOORZIJDE heeft een zesruits deur in het midden. De RECHTER ZIJGEVEL heeft in het dichte gedeelte twee vensters met persiennes, rechts een zesruits raam met drieruits bovenlicht en links twee zesruits ramen. De LINKER ZIJGEVEL kent een soortgelijke indeling. De ACHTERGEVEL is blind. Het INTERIEUR is gaaf bewaard gebleven en bevat nog een eenvoudige schouw en een viertal houten opbergkasten.

Houten TUINHUIS, betaalhuisje uit 1915

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten tuinhuis dat in stijl en detaillering aansluit bij het hoofdhuis. Het kleine gebouw valt op vanwege de toepassing van de veranda en vanwege het kleurgebruik. In samenhang met de overige complexonderdelen is er sprake van een bijzondere ensemblewaarde.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex De Witte Pauwen, dat gelegen is op het landgoed Staverden en hierin een belangrijke rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex, dat vanwege de bestemming en situering verbonden is met de geschiedenis van het landgoed Staverden. In dit huisje werden de arbeiders uitbetaald en/ of moest de pacht betaald worden.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis zogenaamd betaalhuisje (hout)

Goot, van der ; Gelderland