Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523836
Complexnummer
523833 - De Witte Pauwen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82909/106
Kadastrale aanduiding
Ermelo B 2790
Ermelo B 2791
Allee 10, 3852 PM te Ermelo

Omschrijving

Omschrijving

Houten TUINHUIS met garage op een plint in zwerfkeien. Het bijgebouw is feitelijk samengesteld uit twee parallel aan elkaar geplaatste rechthoekige bouwvolumen, elk met een zadeldak. Het gebouw heeft één bouwlaag en de kappen zijn met rode pannen belegd. Beide zadeldaken hebben een houten vorstkam met drakenkoppen aan de uiteinden. De gevels zijn opgetrokken in houten rabatdelen. De VOORGEVEL (tuinzijde) heeft links een venster met twee achtruits ramen en persiennes. Het grootste gedeelte wordt ingenomen door een vooruitspringende veranda. In de achterwand van de veranda bevinden zich een deur en twee vensters. De RECHTER ZIJGEVEL heeft in het midden een drielicht met achtruits ramen en persiennes en rechts een klein vierkant venster. In de ACHTERGEVEL bevindt zich een dubbele garagedeur en rechts een venster met twee achtruits ramen voorzien van luiken met uitsparingen. Het terug liggende geveldeel rechts heeft een deur. Het eenvoudige interieur is bewaard gebleven.

Waardering

Houten TUINHUIS met garage uit 1915

- Van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een houten tuinhuis dat in stijl en detaillering aansluit bij het hoofdhuis. Het kleine gebouw valt op vanwege de toepassing van de veranda en vanwege het kleurgebruik. In samenhang met de overige complexonderdelen is er sprake van een bijzondere ensemblewaarde.

- Van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex De Witte Pauwen, dat gelegen is op het landgoed Staverden en hierin een belangrijke rol speelt.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het complex, dat vanwege de bestemming en situering verbonden is met de geschiedenis van het landgoed Staverden.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523833. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Garage(L)
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis Houten tuinhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1915
1915
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Goot, van der ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur
Kruisweg, - ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur
s Jacob, Herman Theodoor ; Gelderland
opdrachtgever