523862 - Huis te Leuvenum
Ermelo A 645
Ermelo A 624
Ermelo A 620
Bij Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 60, 3852 PV te Ermelo

Omschrijving onderdeel 2.

Tuinaanleg (Jhr. dr. C.J. Sandbergweg by 60; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 2) De TUINAANLEG in Gemengde Landschapsstijl uit 1921-1923, naar ontwerp van H. Copijn & Zoon strekt zich uit rondom het landhuis tot aan de weg in het westen en het bos in het noorden. Ten noorden van het huis bevinden zich voornamelijk hoge bomen en bos, ten westen, zuiden en oosten lage beplanting, waterpartijen en grasland. Vanaf de Sandbergweg leidt een rechte oprijlaan naar het huis. De oprijlaan eindigt in een lusvorm voor het huis. De oprijlaan is met grind belegd en in de lus begrensd door geschoren ronde buxushagen. Ook langs de gevels van het huis bevinden zich smalle grindstroken. In de lus voor het huis bevindt zich in het gras een zonnewijzer. Aan weerszijden van de oprijlaan bevindt zich een waterpartij. De noordelijke van deze vijvers is ook al op oudere kaarten aanwezig. Aan de westzijde en de zuidzijde van het huis bevindt zich voornamelijk rododendronbeplanting.. Er zijn hier diverse zichtassen gecreëerd. Hier bevindt zich ook het tuinhuis. Verder westelijk bevond zich oorspronkelijk veengrond. Copijn liet voor de aanleg van de tuin de loop van de Leuvenumsche of Staverdensche Beek verleggen en legde enkele retentievijvers aan.

Waardering TUINAANLEG behorend tot de historische buitenplaats Huis te Leuvenum

- van tuinarchitectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een tuinaanleg in Gemengde Landschapsstijl uit de vroege jaren twintig van de twintigste eeuw, die het decor vormt voor een in dezelfde tijd gebouwd landhuis in traditionele stijl. De tuin is gaaf bewaard gebleven en kenmerkt zich door een oost-west gerichte traditionele oprijlaan, voorzien van geschoren hagen, lage beplanting, licht glooiende grasvelden en een grote vijver. In combinatie met landhuis en prieel heeft de tuin een belangrijke ensemblewaarde.

- van stedenbouwkundige waarde als onderdeel van het complex, dat een beeldbepalend element vormt in een landschappelijk belangrijk gebied, dat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van meerdere belangrijke jonge landgoederen en buitenplaatsen als Staverden, Leuvenum en het Roode Koper. Het landhuis en de boswachterswoning bevinden zich in een tuin die overgaat in het omringende landschap.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een waardevolle buitenplaats op een landgoed, ontstaan in een gebied dat tot vroeg in de twintigste eeuw nauwelijks bebouwing kende. Op dit landgoed zijn restanten te vinden van oudere landschappelijke oorsprong.

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin

Landschapsstijl