Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523865
Complexnummer
523862 - Huis te Leuvenum
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82885/157
Kadastrale aanduiding
Ermelo A 542
Bij Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 60, 3852 PV te Ermelo

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3.

Prieel (Jhr. dr. C.J. Sandbergweg by 60; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3) PRIEEL (XX) opgetrokken in hout, met een driezijdig beëindigde achterzijde. Het prieel heeft een overstekend zadeldak met een geschulpte dakrand en een geveltopteken en bevindt zich in het zuidwestelijke deel van de tuin.

Waardering

PRIEEL behorend tot de historische buitenplaats Huis te Leuvenum

- van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een tuinhuisje op een landgoed, in een voor de tijd en typerende hoofdvorm en stijl. Er is sprake van ensemblewaarden in samenhang met de overige onderdelen.

- van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de buitenplaats, die een beeldbepalend element vormt in een landschappelijk belangrijk gebied, gekenmerkt door de aanwezigheid van meerdere belangrijke jonge landgoederen en buitenplaatsen als Staverden, en het Roode Koper en Ullerberg. Het prieel bevindt zich in de tuin die overgaat in het omringende landschap.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een waardevol ensemble op een landgoed, ontstaan in een gebied dat tot vroeg in de twintigste eeuw nauwelijks bebouwing kende.

BRF.52A

Omschrijving onderdeel C

PRIEEL opgetrokken in hout, met een driezijdig beëindigde achterzijde. Het prieel heeft een overstekend zadeldak met een geschulpte dakrand en een geveltopteken en bevindt zich in het zuidwestelijke deel van de tuin.

Waardering Houten PRIEEL (onderdeel C)

- Van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een tuinhuisje op een landgoed, in een voor de tijd en typerende hoofdvorm en stijl. Er is sprake van ensemblewaarden in samenhang met de overige onderdelen.

- Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de buitenplaats, die een beeldbepalend element vormt in een landschappelijk belangrijk gebied, gekenmerkt door de aanwezigheid van meerdere belangrijke jonge landgoederen en buitenplaatsen als Staverden, en het Roode Koper en Ullerberg. Het prieel bevindt zich in de tuin die overgaat in het omringende landschap.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een waardevol ensemble op een landgoed, ontstaan in een gebied dat tot vroeg in de twintigste eeuw nauwelijks bebouwing kende.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523862. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1921
1923
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Sandberg, Jhr. Dr. C.J. ; Gelderland
opdrachtgever