Huis te Leuvenum
523862 - Huis te Leuvenum

Ermelo
Ermelo

Omschrijving onderdeel 3.

Prieel (Jhr. dr. C.J. Sandbergweg by 60; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 3) PRIEEL (XX) opgetrokken in hout, met een driezijdig beëindigde achterzijde. Het prieel heeft een overstekend zadeldak met een geschulpte dakrand en een geveltopteken en bevindt zich in het zuidwestelijke deel van de tuin.

PRIEEL behorend tot de historische buitenplaats Huis te Leuvenum

- van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een tuinhuisje op een landgoed, in een voor de tijd en typerende hoofdvorm en stijl. Er is sprake van ensemblewaarden in samenhang met de overige onderdelen.

- van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de buitenplaats, die een beeldbepalend element vormt in een landschappelijk belangrijk gebied, gekenmerkt door de aanwezigheid van meerdere belangrijke jonge landgoederen en buitenplaatsen als Staverden, en het Roode Koper en Ullerberg. Het prieel bevindt zich in de tuin die overgaat in het omringende landschap.

- van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een waardevol ensemble op een landgoed, ontstaan in een gebied dat tot vroeg in de twintigste eeuw nauwelijks bebouwing kende.

BRF.52A

Omschrijving onderdeel C

PRIEEL opgetrokken in hout, met een driezijdig beëindigde achterzijde. Het prieel heeft een overstekend zadeldak met een geschulpte dakrand en een geveltopteken en bevindt zich in het zuidwestelijke deel van de tuin.

Waardering Houten PRIEEL (onderdeel C)

- Van architectuurhistorische waarde als goed typologisch voorbeeld van een tuinhuisje op een landgoed, in een voor de tijd en typerende hoofdvorm en stijl. Er is sprake van ensemblewaarden in samenhang met de overige onderdelen.

- Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van de buitenplaats, die een beeldbepalend element vormt in een landschappelijk belangrijk gebied, gekenmerkt door de aanwezigheid van meerdere belangrijke jonge landgoederen en buitenplaatsen als Staverden, en het Roode Koper en Ullerberg. Het prieel bevindt zich in de tuin die overgaat in het omringende landschap.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een waardevol ensemble op een landgoed, ontstaan in een gebied dat tot vroeg in de twintigste eeuw nauwelijks bebouwing kende.

JaJhr. Dr. C.J. Sandbergweg603852 PVBijErmelo

Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenTuin, park en plantsoenTuinhuis