Bij Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 101, 3852 PT te Ermelo
Bij Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg 103, 3852 PT te Ermelo

Omschrijving onderdeel C

Voor het huis bevindt zich een gekromde oprit die op twee punten op de Sandbergweg uitkomt. Ter begrenzing van de oprit bevinden zich een viertal lage gepleisterde KOLOMMEN met een bolbekroning.

Waardering TOEGANGSKOLOMMEN (complexonderdeel C) uit 1913.

- Van stedenbouwkundige waarde als functioneel onderdeel van het complex, dat een beeldbepalend element vormt in een landschappelijk belangrijk gebied, dat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van meerdere belangrijke jonge landgoederen en buitenplaatsen als Staverden, Leuvenum en het Roode Koper. Het landhuis en de boswachterswoning bevinden zich in een tuin die overgaat in het omringende landschap. De kolommen bevinden zich aan de openbare weg.

- Van cultuurhistorische waarde als onderdeel van een waardevol ensemble op een landgoed, ontstaan in een gebied dat tot vroeg in de twintigste eeuw nauwelijks bebouwing kende. Op dit landgoed zijn restanten te vinden van oudere landschappelijke oorsprong.

Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hekpijler

Essen, L.A. van ; Gelderland