Inleiding

Complex van LANDHUIS met BOSWACHTERSWONING en TOEGANGSKOLOMMEN op het landgoed ULLERBERG, gebouwd in de jaren 1911 en 1913. Het ontwerp van het landhuis is toegeschreven aan de architect L.A. VAN ESSEN uit Harderwijk en vertoont invloeden van de Engelse landhuisstijl. De boswachterswoning werd door Van Essen in 1913 gebouwd.

De Ullerberg is een 35 meter boven N.A.P. gesitueerde heuvel in het landschap ten zuiden van de Jhr. Dr. C.J. Sandbergweg. Noordelijk van deze Ullerberg werd in dit voor 1911 nog onbebouwde gebied de eerste steen gelegd voor het landhuis de Ullerberg. In de voorgevel bevindt zich een steen met daarop de tekst: "De eerste steen gelegd door P. Peereboom. Oud 12 jaar. Juli 1911". Mr. Pieter Peereboom was officier van Justitie in Amsterdam en later verbonden aan de rechtbank in Zwolle. Na een faillissement in 1920 moest hij afstand doen van het goed. Het werd gekocht door dr. ir. F.G. Waller, directeur van de Nederlandse Gist- en Spiritusfabrieken in Delft. Zijn erfgenamen beheren nu het landgoed. Achter het huis strekt zich een grote tuin uit, die ongemerkt overgaat in het omringende landgoed. Een gedeelte van de tuin wordt gevormd door een bloementuin, waarin sinds enkele jaren het oorspronkelijk met de zon meedraaiende tuinhuisje is gereconstrueerd. De zandafgraving die nu op het westelijk deel van het terrein als vuilstortplaats in gebruik is, ontstond nog voor de Tweede Wereldoorlog, toen het zand bij een werklozenprojekt werd gebruikt voor de aanleg van de weg naar Harderwijk. In de tuin en op het omringende grondgebied bevinden zich nog de BOSWACHTERSWONING uit de bouwtijd van het huis en een aantal gebouwen en bouwsels die niet onder de bescherming van rijkswege.

Voor het huis bevindt zich een gekromde oprit die op twee punten op de Sandbergweg uitkomt. Ter begrenzing van de oprit bevinden zich een viertal kolommen. Achter het landhuis bevindt zich de karakteristieke, voormalige boswachterswoning .

Complexwaardering

Complex Ullerberg, bestaande uit LANDHUIS, BOSWACHTERSWONING en TOEGANGSKOLOMMEN uit 1911-1913.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf voorbeeld van een complex van landhuis en boswachterwoning op een landgoed uit het eerste kwart van de twintigste eeuw. Het onder Engelse invloed gebouwde landhuis en de boswachterswoning vallen op door de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en een bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik. Opvallend zijn onder meer de gedeeltelijk gepleisterde gevels, de dakopbouw met dakkapellen en houten schoren en de kozijndetaillering. Het interieur van het landhuis is gaaf bewaard gebleven. De achterliggende boswachterswoning heeft een meer eenvoudig karakter, maar vertoont enige stijlovereenkomsten met het hoofdhuis.

-\tVan stedenbouwkundige waarde als beeldbepalend element in een landschappelijk belangrijk gebied, dat wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van meerdere belangrijke jonge landgoederen en buitenplaatsen als Staverden, Leuvenum en het Roode Koper. Het landhuis en de boswachterswoning bevinden zich in een tuin die overgaat in het omringende landschap.

- Van cultuurhistorische waarde als een waardevol ensemble op een landgoed, ontstaan in een gebied dat tot vroeg in de twintigste eeuw nauwelijks bebouwing kende. Op dit landgoed zijn restanten te vinden van oudere landschappelijke oorsprong. De symboliek in de glas-in-loodramen en in de windvaan verwijst naar deze oudere oorsprong.