523889 - veilingcomplex
Valburg F 3104
Wageningsestraat 31, 6671 DA te Zetten
Wageningsestraat 33, 6671 DA te Zetten

Omschrijving

Het KOELHUIS bestaat uit één bouwlaag en bevindt zich links van het hoofdgebouw en wordt door een modern koelhuis met damwanden aan de achterzijde begrensd. Tegen de rechter zijgevel aan is een trafo aangebouwd. Het gebouw heeft een vierkante plattegrond en wordt aan de bovenzijde afgesloten met een gegolfde daklijst. Ook deze gevels zijn gemetseld in Noors verband en voorzien van een een plint in rode baksteen. Onder de dakrand bevinden zich in drie van de vier gevels zeer smalle verticale openingen. De gevelhoeken worden geaccentueerd door uitgemetselde baksteenlagen. De hoofdingang, die zich aan de Wageningsestraat bevindt, heeft een eenvoudige opgeklampte deur met een geblokte omlijsting. Boven deze deur bevindt zich een rond venster met diagonale roedenverdeling. Links naast de voordeur bevinden zich drie vierkante vensters met stalen klapramen. De vensters worden aan de bovenzijde afgesloten met een strek, aan de onderzijde met geglazuurde dorpeltegels. Op de voorgevel en op de rechter zijgevel zijn respectievelijk de teksten "Midden-Betuwe" en "Koelhuis" aangebracht met smeedijzeren letters. De linker zijgevel bevat rechts een opgeklampte deur met links daarvan twee vensters als vernoemd. De rechter zijgevel is behoudens enkele rechthoekige openingen met luiken, blind. Aan deze zijde is een éénlaags electriciteitshuisje aangebracht in dezelfde stijl als het hoofdgebouw en het koelhuis. Het huisje bevat stalen deuren.

KOELHUIS, gebouwd in 1935.

- Van architectuurhistorisch belang vanwege de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik. Het is een goed voorbeeld van een gebouw in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid en werd ontworpen door de plaatselijke architect T. Evers.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging aan de spoorlijn Arnhem - Rotterdam en de relatie van de samenstellende onderdelen.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege de herinnering aan de voor de Betuwe belangrijke fruitteelt als belangrijkste middel van bestaan. Het koelhuis geeft een fase aan in de ontwikkeling vanaf het ontstaan van fruitveilingen begin 1900 en de introductie van koelhuizen ca 1925.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Koelhuis

Functionalisme