Het complex bestaat uit de volgende te beschermen onderdelen:

- Veilingkantoor (A)

- Koelhuis (B)

Complexomschrijving

VEILINGKANTOOR en KOELHUIS van de coöperatieve veilingsvereeniging Midden-Betuwe, gelegen aan de Wageningsestraat op een terrein dat omsloten wordt door het spoor en de Leigraafseweg. Links van het hoofdgebouw ligt het uit dezelfde periode daterende koelhuis. Achter het hoofdgebouw ligt de later aangebouwde grote veilinghal.

Het veilingcomplex dateert in de kern van 1917. Het koelhuis en het veilingkantoor werden respectievelijk in 1935 en in 1936-37 door de plaatselijke architect T. Evers ontworpen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Kenmerkend daarin zijn de blokachtige ruimte waarbij platte daken behoren. Modern voor de bouwtijd zijn de toegepaste materialen van stalen kozijnen.

VEILINGCOMPLEX, gebouwd tweede helft jaren dertig door architect T. Evers.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een veilingbedrijf gebouwd in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege de ligging aan het spoor en de onderlinge relatie van de samenstellende onderdelen.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege de herinnering aan de voor de Betuwe belangrijke fruitteelt als belangrijkste middel van bestaan. Het veilingkantoor geeft een fase aan in de ontwikkeling vanaf het ontstaan van fruitveilingen begin 1900 en de introductie van koelhuizen ca 1925.