523905 - St. Leonarduskerk
Valburg L 1033
Dorpsstraat 16, 6678 BH te Oosterhout

Omschrijving

PASTORIE met TUSSENLID (B), bezit een vierkante plattegrond uitgelegd met een smalle rechthoek op een der hoeken. De gevels van de twee bouwlagen tellende pastorie zijn evenals die van de kerk, opgetrokken in baksteen (Noors verband) en draagt overeenkomstige, eerder vermelde detailleringen. Het zadeldak is belegd met shingles.

In de centrale as van de VOORGEVEL bevindt zich een inpandig portiek dat door een dubbele hardstenen latei wordt afgesloten waartussen twee gemetselde stijlen zijn gevat die de lichtopening in drieën verdeelt. De fraaie paneeldeur is omgeven door in drieën gedeelde boven- en zijlichten (type melkmeisje) waarin glas in loodruitjes. Het deurkozijn rust op hardstenen neuten en dito dorpel. De zijlichten zijn gevat tussen een streklaag en rusten op vensterdorpeltegels zoals dat voor alle vensters geldt. Op de verdieping bevindt zich een stolpraam onder 4x2-ruits bovenlicht. De topgevel eindigt met een venster met vier gekoppelde drieruits ramen waarvan alleen de buitenste als draairaam zijn uitgevoerd. Onder de kruin van de top herhaalt een driehoekig raampje de vorm van de gevelbeëindiging. Langs de schuine zijden van het dak komt een klimmend fries voor dat onder het driekante raampje door, aansluiting vindt. Links van de middenas komt per bouwlaag een driestrooksvenster voor, waarvan de zijramen draairamen betreffen. De 2x2- en 4x2-ruits bovenlichten zijn alleen op de begane grond in glas in lood uitgevoerd, zoals dat overigens voor het hele pand geldt. De rechterbeuk van de voorgevel bevat de vijfzijdige erker waarvan alleen de drie zijden aan de voorkant zijn beglaasd. Alleen zijramen zijn schuivend en hebben 3x2-ruits bovenlichten; het middenraam bevat 4x2-ruits bovenlichten. Op de erker sluit een balkon met gemetselde borstwering aan waarop balkondeuren onder een vierruits bovenlicht met ter weerszijden tweeruits door een horizontale roede voorzien zijlicht.

De LINKER ZIJGEVEL bezit drie vensterassen met identieke van 4x2-ruits bovenlichten voorziene stolpramen die verder als standaardtype zal voorkomen. Alleen begane gronds ontbreekt een stolpraam in deze verder evenwichtige gevelindeling.

De ACHTERGEVEL wijkt door de aanwezige serre, een tweelaags uitbouw en diverse venstertypen af van de voorafgaande en besproken gevels die zich kenmerkte door evenwichtige indelingen. De linkerzijde van de achtergevel bevat een uitbouw op rechthoekige plattegrond. Het platte dak is voorzien van een bakgoot met gesneden klossen. De voorzijde heeft drie stolpramen waarvan twee begane gronds (waarin, afwijkend van de standaard, glas in loodvulling in de bovenlichten ontbreekt) en het derde boven het linker op de verdieping. Op de linker zijkant sluit het tussenlid naar de kerk aan maar is verder tot aan het uitgebouwde schoorsteenkanaal blind uitgevoerd. De rechterkant bevat bovenaan twee ongelijke kleine lichtspleten. De middenas gevat tussen uitbouw en serre heeft links een meerruits deur en rechts een toiletraampje. Op de verdieping nemen twee lichtspleten met klapraampje de ruimte in. De serre rechts bezit in het midden dubbele, beglaasde deuren onder drieruits bovenlichten; boven de grote zijramen komen 4x2-ruits bovenlichten voor. De serre is drie vensterassen diep. Boven het platte dak (waarbij de borstwering ontbreekt) komt een identiek venster als in de voorgevel boven de erker voor. De topgevel is eveneens identiek aan de voorgevel.

Op de RECHTER ZIJGEVEL sluit het tussenlid aan dat van links gezien vooraf wordt gegaan door twee stolpramen. Op de verdieping komen drie stolpramen voor. Aansluitend het tussenlid zijn dubbele deuren met drieruits bovenlichten aanwezig.

Het TUSSENLID telt aan de straatzijde drie (moderne) ramen met oorspronkelijke 4x2-ruits, glas in lood bovenlichten. Alleen aan deze zijde is er een gemetselde borstwering aanwezig. In de hoek met de pastorie bevindt zich een deur onder drieruits bovenlicht. De tuinzijde van het tussenlid bezit nog wel twee originele stolpramen rechts. Naar de toren volgen een 2x3-ruits beglaasde paneeldeur en een stolpraam met 3x2-ruits bovenlicht. Geheel links is in de hoek van tussenlid en kerk een platgedekte uitbouw met per zijde een deur een 3x2-ruits bovenlicht.

Het INTERIEUR valt op door de gave ruimtelijke indeling en de bewaard gebleven waardevolle onderdelen. Vanuit de hal, die door vestibuledeuren met glas in loodraampjes van de gang voorzien van stucplafonds en betegelde lambrisering wordt gescheiden, zet zich begane gronds de betegelde vloer in het gehele huis, tussenlid, tot in de kerk voort. In de keuken bevindt zich een radiator met bordenwarmer, alle paneeldeuren in het huis zijn bewaard gebleven. In de kamer en suite komen schuifdeuren met glas in loodraampjes voor, alsook geornamenteerde stucplafonds. De kluis voor de kerkschatten is eveneens nog aanwezig. De bordestrap in de gang van het door glas in lood beschenen trappenhuis, bevat scheluw treden en een fraaie trappaal. De pastorie bevat drie kelders (bewaar-, kolen- en wijnkelder).

PASTORIE en TUSSENLID, tegelijkertijd gebouwd met de kerk 1932-1935.

- Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een goed en gaaf bewaarde pastorie in één dezelfde door het expressionisme beïnvloede stijl als de kerk.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging aan de Dorpsstraat en vanwege de ensemblewaarde van de samenstellende onderdelen.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming die verbonden is met de religieuze ontwikkeling in Oosterhout.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)