523905 - St. Leonarduskerk
Valburg L 1033
Bij Dorpsstraat 14, 6678 BH te Oosterhout

H. HARTBEELD (C), ontworpen door J. Custers in kunstssteen.

Het Christusbeeld is geplaatst op een hoge sokkel die zich naar boven toe trapsgewijs verjongt. Halverwege de hoogte komt de tekst voor: 'DE PAROCHIE OOSTERHOUT / WIJDT ZICH VERTROUWD / AAN JEZUS / MINNEND HART / J. CUSTERS'. De bebaarde Christus, in karakteristieke houding staand, is frontaal naar de straatzijde geplaatst en richt zijn rechterhand op als spreekgebaar. Zijn linker rust op zijn hart onder een op zijn lange toga aangebrachte versiering van een hart onder zijn wijdvallende geplooide gewaad.

H. HARTBEELD, ca 1855 door J. Custers.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming die verbonden is met de religieuze ontwikkeling in Oosterhout.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn prominente plaatsing op het kerkplein en de ensemblewaarde van de samenstellende onderdelen.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Kruisbeeld (H)