Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
523915
Complexnummer: 
523914 - -
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 april 2002
Kadaster deel/nr: 
82880/175
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Gelderland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Overbetuwe
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Zetten
X-Y coördinaat: 
176913 - 437529

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Omschrijving

BOERDERIJ (A) met tussenlid en aangrenzende schuur zijn gelegen op een samengestelde plattegrond waarbij de voorgevel van de schuur ten opzichte van het voorhuis, terugligt. De in baksteen (kruisverband) opgetrokken boerderij bezit in het voorhuis twee bouwlagen, een kelder en zolderverdieping. Het van gebroken dakschilden voorziene Mansardedak, waarin in beide zijgevels dakappellen zijn geplaatst en op de nok twee schoorstenen, is belegd met gesmoorde Muldenpannen. Zowel de schuine zijden van de voor- als achtergevels alsook de zijgevels worden door een omlopend, uitkragende tandfries beëindigd. De vensters van het voorhuis die begane gronds van luiken zijn voorzien, bestaand uit stroken en ter plaatse van de bovenlichten van de ramen persiënnes, zijn van een standaardtype en bevatten een 1½ steens strek en een uitgemetselde lekdorpel. De ramen betreffen schuiframen met glas in lood bovenlichten. Alleen in de geveltop komt een keperboogvormig raampje voor met siermetselwerk dat wigvormig tot de kruin reikt. Ter bevordering van de duidelijkheid van de beschrijving zullen de bouwvolumen boerderij met achterhuis en schuur met tussenlid gescheiden worden.

De VOORGEVEL van het voorhuis met omlopende gecementeerde plint, is symmetrisch ingedeeld met in de centrale as de voordeur. De tussen twee lage vooruitstekende muurdammen geklemde paneeldeur onder een glas in loodraam bovenlicht, rust op hardstenen neuten en dito dorpel. Ter weerszijden komt een gekoppeld schuifraam voor. De verdieping bezit eveneens drie schuiframen waarvan die in de middenas smaller is en geplaatst onder een eerder genoemd keperboogvormig raampje in de kruin van de gebroken topgevel.

De LINKER ZIJGEVEL bevat in het voorhuis-gedeelte drie schuiframen als die in de voorgevel voorkomen. In het dakschild twee aangekapte dakkapellen met gekoppelde ramen. In het achterhuis bevinden zich drie getoogde meerruits stalraampjes (waarvan het bovendeel als klapraam is uitgevoerd) gevat tussen een rollaag en een uitgemetselde lekdorpel.

De symmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL bevat ter weerszijden van de beglaasde naar achter geplaatste deeldeuren (met de linker bestaand uit een onder- en bovendeur) onder een 1½ steens segmentboog, een getoogd staldeurtje onder een steens segmentboog. Boven de muurankers die de zolderverdieping aangeven, komen twee 3x2-ruits raampjes voor. Onder de kruin van de gevel is een door acht roeden onderverdeeld rondraampje aanwezig. De RECHTER ZIJGEVEL wordt door het tussenlid naar de aangrenzende schuur onderbroken. Ter plaatse van het voorhuis zijn twee vensters aanwezig waarvan links een schuifraam en rechts gekoppelde schuiframen. In het dakschild bevindt zich een aangekapte dakkapel met tweemaal drie gekoppelde ramen. In het achter komen drie stalraampjes voor van het eerder beschreven getoogde type.

Het korte tussenlid van woonhuis naar bijschuur bezit aan de voorzijde een identieke deur onder 4x2-ruits bovenlicht, als in het voorhuis voorkomt. In de achterzijde is een gekoppeld raampje geplaatst.

De VOORGEVEL van de bijschuur bevat twee moderne ramen met erboven 2x5-ruits keperboogvormig raampje.

De LINKER ZIJGEVEL bevat vanaf het tussenlid twee stalraampjes van het standaardtype.

De ACHTERGEVEL wordt begane gronds ingenomen door rechts deeldeuren met twee scharnierende helften in de linkerdeur en rechts twee naast elkaar geplaatste staldeurtjes onder een steense segmentboog. In de middenas komt op de zolderverdieping een getoogd luik voor.

De RECHTER ZIJGEVEL telt enkel drie standaard stalraampjes.

Het eenvoudige INTERIEUR van het woonhuis valt op door zijn hoge mate van gaafheid. De hal, waarin een bordestrap, bezit een terrazzo-vloer. De paneeldeuren zijn alle aanwezig. Schuifdeuren scheiden de kamer en suite af waarin stucplafonds en marmeren schouw voorkomen. De plafonds van de kamers op de verdieping zijn veelal voorzien van oorspronkelijke gehoute triplexplaten. Het achterhuis bevat een schuur met drie gebintvakken en grupstal.

In het tussenlid is de keuken ondergebracht die leidt naar de waskeuken in het voorste gedeelte van de bijschuur die verder dienst doet als kleinveestal.

Waardering

BOERDERIJ met bijschuur.

- Van architectuurhistorisch belang als goed en gaaf voorbeeld van een boerderij met schuur in traditionele ambachtelijke bouwstijl.

- Van stedenbouwkundig belang vanwege zijn ligging aan de Veldstraat even buiten het centrum van Zetten en de relatie met de overige complexonderdelen.

- Van cultuurhistorisch belang vanwege de herinnering aan de voor de Betuwe belangrijke fruitteelt als belangrijkste middel van bestaan.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaVeldstraat576671 BWZetten

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenBoerderij (M)Boerderij(M1)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
ValburgF1956
ValburgF1957

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ambachtelijk-traditionele bouwtrantinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19291929globaalvervaardiging